Blog

Blog: wat is een parkeerplaats?

Veel gemeenten hebben in hun parkeerverordening een bepaling opgenomen dat het aantal parkeerplaatsen, dat je op eigen terrein hebt in mindering wordt gebracht op het aantal vergunningen waar je normaal gesproken recht op hebt. Dit is een bepaling die enige logica kent. Bij de ontwikkeling van een gebied is een bepaalde parkeerbehoefte vastgesteld, waarvan een deel is opgelost op eigen terrein. Met deze bepaling voorkomt een gemeente dat de parkeerdruk wordt afgewenteld op de openbare ruimte.

De vraag is echter ‘wat is een parkeerplaats’? De hoofdredacteur van het magazine PARKEER24 heeft eind vorig jaar een item op LinkedIn gepost, waarin gewag wordt gemaakt van een kwestie waarbij een gezin beschikte over een auto en een garage, maar dat de auto niet in de garage past. De gevraagde vergunning wordt door de gemeente geweigerd. De rechter stelt de gemeente in het gelijk.

 

Nu ken ik de specifieke situatie niet. Als het gezin een Hummer als gezinsauto heeft, dan snap ik de uitspraak van de rechter wel. Maar in het verleden heb ik ook een situatie meegemaakt, waarin ik mijn ieniemienie auto wel in de garage kon parkeren, maar alleen zou kunnen uitstappen als ik een open dak zou hebben. Op de oprit dan? Mwah, een oprit van een meter lang is zelfs te kort voor mijn (toenmalige) auto.

 

Als je als burger toch wordt getroffen door een dergelijke situatie, ga dan met een goed verhaal naar de rechter. Of beter: maak een filmpje waarin je je in de garage in allerlei bochten wringt om via de achterbak uit de auto te komen. Kom in ieder geval met iets overtuigends.

 

Als gemeente kun je de burger een hoop duidelijkheid verschaffen door in de parkeerverordening te definiëren wat een parkeerplaats is. Of nog beter: ook in de bouwvoorschriften een dergelijke bepaling op te nemen. Je bespaart jezelf en je inwoners zo een hoop geld en gedoe.

Wie is de parkeermeneer?

Misschien bent u het wel. Ook een bijdrage leveren? Wilt u meer weten? Stuur een mail naar erna@acquirepublishing.nl

Publicatie vindt in overleg plaats waarbij anonimiteit gegarandeerd is. 

Dit artikel is afkomstig uit PARKEER24 2/2017.Dit artikel komt uit PARKEER24

Deel dit artikel