Blog

Binnenstad Assen: winkels en bezoekers, geen obstakels

Explosief gestegen parkeertarieven in het Asser centrum en nationaal koploper wat leegstand van winkelruimte betreft. Detailhandel Nederland noemde het in één rapport en dan bestaat de neiging die twee zaken aan elkaar te koppelen.

Terecht? Ja en nee. Om met 'ja' te beginnen: bijna 2,50 euro per uur om op straat te kunnen parkeren is best een fors bedrag. Zeker als je even snel de stad in wilt. Kopje koffie, boodschapje. Het worden dan al snel vijf extra euro’s. Per keer. En dan kunnen sommigen – die schijnbaar niet op een euro meer of minder hoeven te kijken - wel zeggen ‘dat is helemaal niet zo veel’ en ‘in Amsterdam betaal je vijf euro per uur’… Voor veel mensen is dat wél veel extra geld en reden om het centrum te mijden.

 

Bovendien: Assen is Amsterdam niet. Bij lange na niet.

 

De gemeente hamert er telkens op dat je in de parkeergarages een hele dag kunt staan voor maar zes euro. Dat is fijn, maar ik denk dat slechts een klein percentage een hele dag in het centrum verblijft. Want wat moet je in vredesnaam de héle dag doen in de Asser binnenstad? Lege winkelpanden kijken? Nee, het gros (met name de Assenaren zelf) komt voor korte(re) bezoeken. En dan loop je aan tegen die straattarieven, zelfs in de avond en op de zondag.

 

Maar je kunt de teloorgang van de binnenstad niet enkel afschuiven op het parkeerbeleid. Vastgoedeigenaren blijven in het Asser centrum bijvoorbeeld maar vasthouden aan hoge huurprijzen. Bij leegstand hoeft namelijk geen ozb-gebruikersdeel te worden afgedragen en dat levert de eigenaren dus zelfs geld op. Een wettelijke kreukel, die de marktwerking van vraag en aanbod de nek omdraait. De pandeigenaar voelt zich niet genoodzaakt een huurder te vinden, te onderhandelen en eventueel tot prijsdaling per vierkante meter over te (moeten) gaan.


En dan is er natuurlijk het internet, dat het maatschappelijke landschap op velerlei terrein (voorgoed) verandert. De Asser Binnenstadsvisie richt zich niet voor niets voor een groot gedeelte op horeca en wonen, want menig (stenen) winkel keert simpelweg niet terug.   Maar mocht het lukken het vestigingsklimaat (lagere huurprijzen) in het centrum te verbeteren, kan het beslist geen kwaad het bezoekersklimaat (met onder meer het effect van het huidige parkeerbeleid) aan een grondig onderzoek te onderwerpen.


Want horeca en wonen is mooi, maar een gezonde binnenstad heeft winkels en bezoekers nodig, geen obstakels die dat tegenhouden.

 

Dit artikel is geschreven door Robbert Willemsen van de Asser CourantDit artikel komt uit PARKEER24

Deel dit artikel