Blog

Stuur je kind naar buiten

Direct nadat ik door de poort van de natuurspeeltuin stapte, werd ik overvallen door herinneringen uit mijn jeugd. Deze natuurspeeltuin had veel weg van 'Sigarenland', waar ik als Heerjansdams jochie urenlang struinde.

Dit natuurgebied vol grote lisdodden was op twee manieren te bereiken: langs het Uilennest, een oude vervallen schuur, of via het terrein van boer De Visser. Omdat er vreselijke verhalen werden verteld over 'de ruïne' en zelfs de grote jongens deze meden, gingen mijn vrienden en ik via De Vissers wei naar Sigarenland. En altijd precies wanneer je geen kaplaarzen en 'schobberdebonk' kleren aanhad, haalde je tijdens het schobbejakken een nat voetje of, erger nog, een nat pak. Stinkend naar modder, gras en buitenlucht, met hier en daar schaafwonden, dook je onder de douche en ging tevreden naar bed.  


Wat een tijd! Hoe anders is alles nu... Iedereen ontmoet en spreekt elkaar vooral online, ook de jeugd. Spelende kinderen op straat zie je nog maar weinig. Veel ouders maken zich zorgen over de veiligheid van hun kroost en belemmeren door hun angsten de spelmogelijkheden van hun prinsjes en prinsesjes. Maar, lieve ouders, kinderen leren door vallen en opstaan. Als u uw kind altijd behoedt voor bulten en schrammen, leert het echt nooit om voorzichtig te worden. Dat kan grotere gevolgen hebben dan het vallen van een kleine hoogte.


Dus, hop, stuur ze naar buiten. En juist de niet aangelegde, rommelige terreintjes zijn heerlijke speelplekken voor kinderen. Er zijn veel losse elementen, zoals zand en water, stenen om te stapelen, te verzamelen of om op te zitten. Bomen om in te klimmen, takken om hutten van te bouwen om je in te verstoppen. Het lekker kunnen rondscharrelen en schooieren geeft kinderen rust, het vermindert stress en zorgt ook voor een beter concentratievermogen. Binnenspeeltuinen hebben niet hetzelfde effect. Daar kan ook wel lekker geravot worden, maar er zijn minder mogelijkheden voor creatief spel. Bovendien worden daar continu impulsen op de kinderen afgevuurd, vanwege de drukte en de akoestiek. Na een middag in zo'n omgeving zullen veel kinderen juist onrustig zijn, terwijl na het buiten spelen kinderen 'moe maar gelukkig' zijn. Bij voorkeur met wat schrammetjes en vieze kleren.
 
  

Peter Steenbergen 


Algemeen directeur/voorzitter raad van bestuur Thuis Op Straat
 


Dit artikel is verschenen in BuitenSpelen 04/2020. Dit nummer is gratis te lezen in onze digitale bibliotheek


Tweewekelijks onze gratis nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in >>


Deel dit artikel