Blog Anne Koning: Klein, klein kleutertje, wat doe je …

maandag 15 september 2014
timer 3 min
Het kinderliedje "klein, klein kleutertje" zingt al een tijdje in mijn hoofd. Met dit liedje wordt aan kleine kinderen verteld dat zij niet "in het hof" mogen komen; geen bloempjes mogen plukken en het vooral het niet te grof mogen maken. Oké het liedje is wat ouderwets, maar denken we in Nederland niet nog steeds hetzelfde?

De gemeente vindt het meestal niet goed als kinderen een hut bouwen in een boom. Wat zeggen buurtbewoners als kleuters bloemen plukken uit het openbaar groen? Misschien mogen ze nog net het pluis van een uitgebloeide paardenbloem blazen of zuring plukken om op te kauwen.

  

De bebouwde kom zit vol met kijkgroen - groen om naar te kijken. Het zijn meestal borders met struiken. Soms mag je er nog net op het gras lopen, of liggen, maar daar blijft het dan bij. Al het groen, dus ook kijkgroen maakt de openbare ruimte prettiger. Bloemen brengen kleur in de straat, en dat vinden mensen fijn – of ze nou groot zijn of klein. Toch zou ik willen dat we ons openbaar groen voor meer functies gebruiken dan alleen kijken.

 

Als tegenhanger van kijkgroen bestaat de term gebruiksgroen. Openbaar groen om te gebruiken dus. Zoals een grasveld waar je heerlijk kunt picknicken of voetballen. Of bomen om in te klimmen en water om mee te spelen. In veel gemeentes zijn al plekken ingericht als speelnatuur. Daar mag je spelen met natuur, met water, zand, stokken, stenen. Speelnatuur is daarmee het tegenovergestelde van de nette hof uit het liedje. Het is er juist de bedoeling dat de kleutertjes (en grotere kinderen) er mee mogen spelen.

 

En er zijn meer plekken waar je het groen echt kunt gebruiken. Een zeer interessante nieuwe trend is “plukgroen”. Dat is bijvoorbeeld stadsnatuur met eetbare vruchten. Zoals een appelboom of bramenstruik in het openbaar gebied waarvan je mag eten. De leuke site en app van 'de wildplukwijzer' helpen je bij het vinden van plekken met eetbare stadsnatuur. Door het idee van dit wildplukken voor eten moest ik ook gelijk denken aan de kleuter Sam. Hij won in 2008 de eerste prijs op de Delftse straatspeeldag met een plan voor zijn schoolplein. Op het plein wilde Sam graag dingen als een luisterboom, plukgras en een struikentunnel. Van zulke woorden wordt je toch meteen enthousiast?

 

Groen is gezond. Groen biedt ruimte voor beweging en ontspant. Niet gek dat een groene woonomgeving ook gezonder blijkt te zijn. Dat is vooral zo bij kinderen, ouderen en laag opgeleiden. Kijk het onderzoek van Jolanda Maas of het handige IVN factsheet er maar op na. Niet voor niets blijkt groen in de buurt een belangrijke factor bij de keuze van mensen en bedrijven om zich daar te vestigen. Kinderen hebben geen wetenschappelijk onderzoek om dit principe haarfijn aan te voelen. Een groene openbare ruimte vinden ze mooi en fijn, zo vertellen ze. Ze willen vlak bij hun huis en school graag mooie bloemen en groene plekken om op en mee te spelen.

 

Wat mij betreft zorgen we ervoor dat alle kleutertjes vlak bij huis genoeg hofjes, struiken, bloemen, bomen, zand en water hebben om samen de wereld te ontdekken. En dan maakt het niet meer uit welk liedje daarbij wordt gezongen.

 

 

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

fffff
flash_onNieuws

De week van de rechtvaardige straat: de straat is voor iedereen

10 apr om 09:48 uur
Van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht voor om de…
Lees verder »
flash_onNieuws

Jantje Beton slaat alarm

3 apr om 13:08 uur

Jantje Beton is op 3 april jl. de campagne Het Buitenspeelalarm gestart. Ze wil hiermee een krachtig signaal…

Lees verder »
flash_onNieuws

Buitenspelen met 'oude troep' pedagogisch verantwoord

26 mrt om 09:06 uur

Een rommelspeeltuin: een speeltuin waar niet alleen speeltoestellen staan, maar ook 'oude troep' zoals tonnen…

Lees verder »
flash_onNieuws

Toolbox helpt gemeenten bij monitoren en evaluatie buitenspeelbeleid

16 feb om 12:34 uur

Om inzicht te krijgen in de voortgang van beleidsdoelstellingen is monitoring en evaluatie van dat beleid van…

Lees verder »
rrr
flash_onNieuws

Ondersteuningsaanbod voor gemeenten moet buiten spelen stimuleren

14 feb om 14:08 uur
De ambitie van het demissionaire kabinet is dat in 2024 75 procent van de Nederlanders voldoet aan de…
Lees verder »
gezonde leefomgeving
descriptionArtikel

Hoe kunnen vuistregels de gezonde leefomgeving bevorderen?

14 feb om 09:12 uur
Neem je deel aan het inrichten van de openbare ruimte en heb je interesse in het integreren van…
Lees verder »
watergames foto 1
descriptionArtikel

Verrijk uw gemeente met een duurzame waterspeelplaats

9 feb om 11:00 uur
Een duurzame waterspeelplaats, ook wel een spray park genoemd, kan uw gemeente een kleurrijke en…
Lees verder »
rrr
flash_onNieuws

Sport en preventie hoger op agenda in lokale sportakkoorden

7 feb om 11:00 uur
Bij de herijking van de lokale sportakkoorden is meer aandacht voor sport en preventie aangebracht. Ook de thema's…
Lees verder »