Een sociale, gezonde en duurzame speelplaats

dinsdag 11 februari 2020
timer 3 min
Een sociale, gezonde en duurzame speel- en ontmoetingsplaats in de gemeente: Kan dit allemaal in één?

Een plek die alles biedt wat een inwoner of bezoeker van een gemeente zich kan wensen: Het kan door middel van een Spray Park! Het realiseren van dit soort interactieve waterspeelplaatsen is een trend geworden in steden. Het maakt een gemeente plezierig en sociaal georiënteerd. Bovendien draagt waterspel bij aan minder hittestress en heeft het een positief effect op de gezondheid, doordat het aanzet tot bewegen.

Wat zijn Spray Parks?

Spray Parks zijn waterspeelplaatsen met o.a. interactieve waterspuiters en fonteinen, waarmee individueel of in groepsverband gespeeld kan worden. Door combinaties van waterstralen, geluid, oorzaak-gevolg relaties en elementen die 360˚ kunnen draaien, wordt het waterspel buitengewoon interactief.
Het water uit de sproeiers komt op een vlakke vloer terecht en wordt direct afgevoerd, waardoor het een bijzonder veilige speelomgeving biedt en er geen toezicht gefaciliteerd hoeft te worden vanuit de gemeente. Bovendien is een Spray Park duurzaam, omdat het weinig water- en stroom verbruikt en nagenoeg al het water wordt opgevangen en hergebruikt.

Welke belevingswaarde bieden Spray Parks?

Een Spray Park is er voor het hele gezin. Terwijl het voor de ouders een sociale ontmoetingsplaats is, biedt het de kinderen een unieke manier van spelen en ontdekken. Kinderen zijn veel zintuiglijker ingesteld en hebben daardoor andere behoeften dan volwassenen. Voor hen is het belangrijk om te kunnen voelen, te zien en om invloed uit te kunnen oefenen op hun (speel)omgeving. Het spelen met water vervult deze behoefte en kinderen voelen zich dan ook van nature aangetrokken tot water. Een Spray Park speelt in op de fascinatie van kinderen en zet aan tot langdurig en veel bewegen. Een unieke beleving die leerzaam én leuk is, en bovendien een kosteloos alternatief biedt voor gezinnen die niet op vakantie kunnen. Spray Parks zijn bovendien volledig rolstoeltoegankelijk.

Een gezonde gemeente

Doordat het aantal speeluren van kinderen de afgelopen 30 jaar drastisch gedaald is, neemt overgewicht onder kinderen toe en nemen de motorische vaardigheden af. Een Spray Park is een innovatieve manier om kinderen (en vaak ook hun ouders) in beweging te krijgen en de (motorische) zelfontplooiing van de kinderen te stimuleren. In deze video is dit duidelijk in beeld gebracht: https://youtu.be/de23Potc8p4 (Bron video: RecTecIndustries).


Naast beweging en ontwikkeling zijn ook de hete zomers een reden om bij het ontwerpen van openbare ruimte rekening te houden met factoren die gunstig zijn voor de gezondheid van de inwoners. Water neemt de warmte op en voert dit, in het geval van een Spray Park, weer af, waardoor het verkoeling biedt in stedelijke omgevingen.

In de praktijk

Als onderdeel van een prestigeproject om de gemeente Capelle aan den IJssel aantrekkelijker te maken, is er in het Capelse Schollebos door Watergames & More een openbaar Spray Park gerealiseerd, De Watervallei genaamd. Sinds de opening (juli 2019) is het Spray Park een groot succes en een aantrekkelijke verrijking voor de openbare ruimte gebleken. Lees hier meer over dit project.

“We zijn blij verrast hoe goed het is ontvangen door de Capellenaren”, aldus de gemeente.

Meer informatie

Benieuwd wat een Spray Park kan betekenen voor uw gemeente? Kijk op de website van Watergames & More: www.watergamesandmore.com of neem contact op voor advies op maat. Op de hoogte blijven van ontwikkelingen kan door Watergames & More te volgen op LinkedIn of door u aan te melden voor de nieuwsbrief.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

'Van Amsterdam een echte urban sportstad maken'

26 okt om 09:57 uur
Gemeente Amsterdam investeert de komende jaren rond de 5 miljoen euro in urban sports. De hoofdstad wil zich…
Lees verder »

Waarom is onbeperkt spelen zo belangrijk?

25 okt om 11:17 uur
Er zijn 109.000 tot 129.000 kinderen met een handicap in Nederland. Dit is een voorzichtige telling; het aantal…
Lees verder »

Buitenspelers nemen plaats in kinderjury Jantje Beton Prijs

20 okt om 08:45 uur
In de strijd om de titel meest speelvriendelijke gemeente van Nederland zijn inmiddels 10 gemeenten door naar de…
Lees verder »

Programma Duurzame Gezonden Scholen Congres compleet!

19 okt om 13:55 uur
Op 10 november komen we samen in Eindhoven voor het Duurzame & Gezonde Scholen Congres. Leer alles over…
Lees verder »

Is jouw speeltuin klaar voor Mason?

18 okt om 10:31 uur
Mason (5) heeft een beperking. Zoals elk kind wil hij niets liever dan samenspelen. Hij is er klaar voor. Maar is…
Lees verder »

Hoe helpen we kinderen met een beperking om mee te spelen?

14 okt om 13:42 uur
Negen op de tien speelplekken zijn niet klaar voor kinderen met een beperking. Terwijl spelen juist voor hen zo…
Lees verder »

Vernieuwde speelnatuur in hartje Delft

13 okt om 08:47 uur
Aan de Vivaldilaan in Delft zijn door de firma M. v. Gooswilligen Groenvoorzieningen BV de speelplekken in de…
Lees verder »

Natuurspeelplek De Fruitgaard in Groningen

12 okt om 08:51 uur
Woongebied Het Park in Blauwestad heeft een natuurlijke speelplek gekregen die volledig geïnspireerd is op de…
Lees verder »