Politiek - van links tot rechts - erkent het belang van buiten spelen!

woensdag 3 november 2021

Het kreeg in de media niet veel aandacht, het was niet groot in het nieuws. Maar er is vlak voor de zomer wel iets belangrijks gebeurd in de politiek, wat goed nieuws is voor kinderen. Begin juli nam een grote meerderheid van de Tweede Kamer een motie aan over buitenspelen en buitenspeelruimte. Lees de nieuwste column van Michiel van Campen, voorzitter Branchevereniging Spelen en Bewegen. De column is verschenen in BuitenSpelen 03/2021

De motie houdt in dat onderzocht gaat worden of een wettelijke verankering van buitenspelen en buitenspeelruimte als verantwoordelijkheid van de (lagere) overheid meerwaarde kan hebben.  

Bovendien erkent de Tweede Kamer met het aannemen van deze motie dat buitenspelen van groot belang is voor de ontwikkeling van kinderen, en leidt tot een betere gezondheid, minder obesitas en meer sociale cohesie! Voor zover mij bekend is het de eerste keer dat de Nederlandse politiek dit belang zo expliciet erkent. Als voorzitter van de branchevereniging Spelen & Bewegen juich ik dit onderzoek dan ook zeer toe. 

De motie is geplaatst in het kader van het Sportbeleid. Prima en logisch, want zowel buiten spelen als sporten brengt kinderen in beweging. Maar ook opmerkelijk, want bij het beleidsmatig bevorderen van bewegen is lange tijd wel aan sport gedacht, maar aan spelen veel minder. Zo is er al sinds een aantal jaar een Sportakkoord, vanwege het belang van sport voor beweging. En dus voor preventie van overgewicht. Maar aan het onderwerp Spelen werd tot voor kort relatief weinig aandacht besteed. Dus is het goed, dat via deze motie ook belang van spelen voor beweging wordt erkend.  

Tegelijk is het goed je te realiseren dat spelen méér is dan bewegen en in sociaal opzicht heel anders dan sporten. In spelen kunnen kinderen hun fantasie kwijt, ze kunnen rollen spelen en ze verwerken hun dagelijkse ervaringen in hun spel. Zonder vaste spelregels, zonder scheidsrechters of jury’s.  Als kinderen vrij spelen, bepalen zij zelf wat ze doen; niet de volwassenen. Dat is belangrijk voor hun sociale ontwikkeling, voor het ontwikkelen van zelfvertrouwen en voor het leren omgaan met risico’s.  

Het is daarom belangrijk en cruciaal, dat wordt erkend dat investeringen in speeltuinen en buitenspeelruimte onderdeel zijn van een gezonder en socialer Nederland en dus passen in het streven naar een goed preventiebeleid. Je vraagt je natuurlijk af waarom een dergelijke motie niet unaniem gesteund wordt, want wie kan hier nou op tegen zijn…maar ja, die politieke afwegingen laat ik voor nu aan me voorbij gaan.  

Inmiddels zijn er - naast het landelijke preventieakkoord -  al meer dan 250 lokale preventieakkoorden. Dus eigenlijk is het niet meer dan vanzelfsprekend dat buiten spelen een stevige en permanente plek krijgt in dit beleid. Met structurele inzet van geld en menskracht, en structureel plaats in de openbare ruimte. Deze motie lijkt daar een opening voor te bieden.  

En gelukkig kan deze motie van links tot rechts op politieke steun rekenen. Dus wat de uitkomst van de formatie ook wordt, de kinderen mogen erop rekenen op dat hier snel uitvoering aan wordt gegeven, toch? Want wie er ook met elkaar gaan regeren, kinderen willen met elkaar buiten spelen!  

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Met ruimte voor spelen en bewegen valt een wereld te winnen!

2 dec om 09:24 uur
Als voorzitter van de Branchevereniging Spelen & Bewegen heb ik het geluk me te mogen bezighouden met het…
Lees verder »

Gemeente Leiden wint Jantje Beton Prijs 'Meest Speelvriendelijke Gemeente'

25 nov om 08:46 uur
Tijdens een kleinschalige feestelijke uitreiking is op woensdag 24 november door Prinses Beatrix, samen met de…
Lees verder »

Genomineerden Jantje Beton Prijs bekend

15 nov om 11:14 uur
De gemeenten Almere, Apeldoorn en Leiden zijn genomineerd voor de Jantje Beton Prijs. De prijs wordt 24 november…
Lees verder »

Prinses Beatrix reikt Jantje Beton Prijs uit

11 nov om 14:48 uur
Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden reikt woensdagmiddag 24 november in Culemborg de Jantje…
Lees verder »

Een veilige schoolomgeving: uitproberen, leren en doen!

11 nov om 09:35 uur
We gaan weer naar school! Het belang van veilig fietsen naar school krijgt in de media weer extra de aandacht.…
Lees verder »

‘Ik ontwerp speelruimtes voor kinderen van 0 tot 80 jaar’

5 nov om 09:21 uur
“Alles moet kunnen, als het maar leuk is.’’ Die uitspraak van Mevrouw Ten Kate, uit de gelijknamige Nederlandse…
Lees verder »

'De naleving van kinderrechten in Nederland staat onder druk'

1 nov om 09:33 uur
Huri Sahin, sinds begin dit jaar voorzitter van het Kinderrechtencollectief, is kritisch over naleving van…
Lees verder »

Een buitenaardse vakantieherinnering

11 okt om 16:12 uur
Thuis Op Straat werkt al 25 jaar aan een prettig en veilig speelklimaat en organiseert daarvoor in zes gebieden in…
Lees verder »