Sparen voor de vakantie

maandag 12 juli 2021

Duimdrop is een speelgoeduitleenpunt in Rotterdam waar kinderen (buiten)speel- en spelmateriaal kunnen lenen. Om spelmateriaal te kunnen lenen, doen kinderen klusjes op en rondom het plein. Hiervoor worden zij beloond met Duimen. Met deze Duimen ‘betaalt’ het kind het gebruik van skelter, hoelahoep, tennisrackets en ander speelgoed. Een van de jongetjes die regelmatig gebruik maakten van Duimdrop spelmateriaal scoorde enorm veel Duimen. 

Hij had er echt goed over nagedacht. Hij wist wat er in zijn koffer moest om komende zomervakantie indruk te maken op familie en vriendjes in het vaderland van zijn ouders. Zonder dat hij zijn vakantieplan had uitgelegd aan de Duimdropbeheerders ging hij vrijwel onophoudelijk aan de slag met het doen van klusjes op en rondom het Polderplein. Vegen, zwerfvuil opruimen, boodschappen doen en kinderen helpen bij activiteiten. Om vervolgens de duimen die hij daarmee had verdiend direct te innen en goed op te bergen. Met de verdiende duimen kon toen bijzonder sport- en spelmateriaal worden geleend. Natuurlijk moest je daarnaast wel in het rijke bezit zijn van het speciale Duimdroppasje. Het plein had er in de maanden voorafgaande aan de zomervakantie nog nooit zo mooi en schoon bij gelegen. Het feit dat deze duimenspaarder het namaakgeld niet direct uitgaf, baarde de beheerders wel enige zorg. De Duimdropbank dreigde zelfs om te vallen. De dag voor het aanbreken van de zomervakantie stond het ijverige kereltje voor het loket van zijn favoriete uitleenpunt. “Bep, ik wil graag rolschaatsen maat 37, een helm en beschermers voor pols en knie”. Geen probleem natuurlijk en na inlevering van het pasje en de schoenen, vertrok hij met een enorme glimlach op het gezicht, voor een eerste rondje over het plein. Aan het einde van die dag bleven de schoenen en het pasje achter in de container. Niemand had hem die dag nog gezien. Niemand zou hem de komende zes weken nog zien. Vlak voor de start van het nieuwe schooljaar stond hij onverwacht met de rolschaatsen aan bij de Duimdrop. “Ik kom afrekenen Bep”, was zijn openingszin. Hij had blijkbaar vooraf berekend hoeveel duimen er nodig waren om de rolschaatsen en bescherming zes weken te lenen. Hij leverde duizenden duimen in en de Duimdropbank was gered. 

Tijdens het aantrekken van zijn schoenen vertelde hij met voelbare teleurstelling in zijn stem dat alles voor niets was geweest. Op de vakantielocatie was er namelijk geen plein of openbare weg waarop je kunt rolschaatsen. Alleen maar steentjes en anders wel kuilen. Eigenlijk stond er ‘straf’ op het te laat terugbrengen van geleende spullen. Maar nu niet. Deze bijzondere vakantieherinnering en ervaring werd beloond met een schooljaarlang vrij rolschaatsen. 
 

*Duimdrop is een speelgoeduitleenpunt en de voorloper van Thuis Op Straat. Beide Rotterdamse initiatieven zijn bedacht door Ton Huiskens. 

Dit artikel is verschenen in BuitenSpelen #2 2021. Je kunt deze editie gratis lezen in onze digitale bibliotheek

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Dit zijn de juryleden van de Jantje Beton Prijs

15 sep om 11:42 uur
Op 24 november wordt voor het eerst de Jantje Beton Prijs uitgereikt aan de meest speelvriendelijke gemeente van…
Lees verder »

Project Kindcentrum Avenhorn

13 sep om 13:28 uur
Aan de Buitenroede in Avenhorn (gemeente Koggenland) is eind augustus 2021 het nieuwe Kindcentrum Avenhorn…
Lees verder »

Kinderen willen het oude plein niet terug

8 sep om 09:20 uur
Er is veel aandacht voor groene én groenblauwe schoolpleinen. Een plein dat onlangs een nieuwe inrichting heeft…
Lees verder »

Calisthenics-sporttoestellen om buiten te bewegen

3 sep om 10:15 uur
Buiten bewegen wordt steeds populairder. Naast de bekende pannakooien introduceert Dutch Panna nu ook een lijn…
Lees verder »

Bootcamp parcours in Haaksbergen gerealiseerd met LEADER gelden

26 aug om 09:36 uur
Sportpark Scholtenhagen in Haaksbergen is een uniek concept waar meerdere sportvoorzieningen bij elkaar gevestigd…
Lees verder »

Méér Muziek in de Klas zet muziekonderwijs in achterstandswijken centraal

23 aug om 10:35 uur
Op 20 mei 2021 heeft Koningin Máxima, erevoorzitter van de stichting Méér Muziek in de Klas, in de speeltuin van…
Lees verder »

Opvallend passende uitstraling voor nieuwe woonwijk

15 jul om 09:42 uur
Op de Leeuweriksweide in de fraaie nieuwe wijk Beekweide, Renswoude is onlangs een bijzondere en uitdagende…
Lees verder »

Buitenlessen op het schoolplein

7 jul om 10:14 uur
Komend schooljaar 2021-2022 komt er subsidie vrij via het Nationaal Programma Onderwijs voor scholen. Mede om…
Lees verder »