Sparen voor de vakantie

maandag 12 juli 2021

Duimdrop is een speelgoeduitleenpunt in Rotterdam waar kinderen (buiten)speel- en spelmateriaal kunnen lenen. Om spelmateriaal te kunnen lenen, doen kinderen klusjes op en rondom het plein. Hiervoor worden zij beloond met Duimen. Met deze Duimen ‘betaalt’ het kind het gebruik van skelter, hoelahoep, tennisrackets en ander speelgoed. Een van de jongetjes die regelmatig gebruik maakten van Duimdrop spelmateriaal scoorde enorm veel Duimen. 

Hij had er echt goed over nagedacht. Hij wist wat er in zijn koffer moest om komende zomervakantie indruk te maken op familie en vriendjes in het vaderland van zijn ouders. Zonder dat hij zijn vakantieplan had uitgelegd aan de Duimdropbeheerders ging hij vrijwel onophoudelijk aan de slag met het doen van klusjes op en rondom het Polderplein. Vegen, zwerfvuil opruimen, boodschappen doen en kinderen helpen bij activiteiten. Om vervolgens de duimen die hij daarmee had verdiend direct te innen en goed op te bergen. Met de verdiende duimen kon toen bijzonder sport- en spelmateriaal worden geleend. Natuurlijk moest je daarnaast wel in het rijke bezit zijn van het speciale Duimdroppasje. Het plein had er in de maanden voorafgaande aan de zomervakantie nog nooit zo mooi en schoon bij gelegen. Het feit dat deze duimenspaarder het namaakgeld niet direct uitgaf, baarde de beheerders wel enige zorg. De Duimdropbank dreigde zelfs om te vallen. De dag voor het aanbreken van de zomervakantie stond het ijverige kereltje voor het loket van zijn favoriete uitleenpunt. “Bep, ik wil graag rolschaatsen maat 37, een helm en beschermers voor pols en knie”. Geen probleem natuurlijk en na inlevering van het pasje en de schoenen, vertrok hij met een enorme glimlach op het gezicht, voor een eerste rondje over het plein. Aan het einde van die dag bleven de schoenen en het pasje achter in de container. Niemand had hem die dag nog gezien. Niemand zou hem de komende zes weken nog zien. Vlak voor de start van het nieuwe schooljaar stond hij onverwacht met de rolschaatsen aan bij de Duimdrop. “Ik kom afrekenen Bep”, was zijn openingszin. Hij had blijkbaar vooraf berekend hoeveel duimen er nodig waren om de rolschaatsen en bescherming zes weken te lenen. Hij leverde duizenden duimen in en de Duimdropbank was gered. 

Tijdens het aantrekken van zijn schoenen vertelde hij met voelbare teleurstelling in zijn stem dat alles voor niets was geweest. Op de vakantielocatie was er namelijk geen plein of openbare weg waarop je kunt rolschaatsen. Alleen maar steentjes en anders wel kuilen. Eigenlijk stond er ‘straf’ op het te laat terugbrengen van geleende spullen. Maar nu niet. Deze bijzondere vakantieherinnering en ervaring werd beloond met een schooljaarlang vrij rolschaatsen. 
 

*Duimdrop is een speelgoeduitleenpunt en de voorloper van Thuis Op Straat. Beide Rotterdamse initiatieven zijn bedacht door Ton Huiskens. 

Dit artikel is verschenen in BuitenSpelen #2 2021. Je kunt deze editie gratis lezen in onze digitale bibliotheek

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

rerer
descriptionArtikel

Jantje Beton schrijft 'brandbrief' aan Nederlandse burgemeesters

2 jun om 09:25 uur
Op dinsdag 30 mei hebben alle burgemeesters een brandbrief ontvangen van Jantje Beton. Buitenspelen staat in heel…
Lees verder »
Platform BuitenSpelen
descriptionArtikel

Regie houden op het participatieproces

2 jun om 08:48 uur

Een participatieproces is een reis, met vele afslagen en ontmoetingen. Hoe zorg je dat je bij je eindbestemming…

Lees verder »
descriptionArtikel

Boosheid of betrokkenheid?

30 mei om 11:34 uur

Ruimtelijke ontwikkeling stuit vaak op veel weerstand van omwonenden. Hoe ga je om met boze bewoners? Het is de…

Lees verder »
descriptionArtikel

De Omgevingsdialoog: Hoe dan?

26 mei om 15:59 uur

De Omgevingsdialoog is een overleg tussen de initiatiefnemer van een ruimtelijk plan…

Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

Gouda is meest speelvriendelijke gemeente van Nederland

23 mei om 09:00 uur
Tijdens een feestelijke uitreiking is op het stadhuis van Leiden op 22 mei de Jantje Beton Prijs voor meest…
Lees verder »
erer
descriptionArtikel

Mentale speelruimte is net zo belangrijk als fysieke speelruimte

15 mei om 10:22 uur

Eén op de vijf kinderen van 6 t/m 12…

Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

Top 3 nominaties Jantje Beton Prijs 2023 bekend

25 apr om 14:38 uur
De vakjury van Jantje Beton nomineert Gouda, Nijmegen en Rijswijk tot de top 3 meest speelvriendelijke gemeentes.…
Lees verder »
foto cover BuitenSpelen 1 2023
descriptionArtikel

Lees nu het magazine 'Ruimte voor Spelen'

13 apr om 14:29 uur

In het nieuwste nummer van BuitenSpelen, laten we verschillende mensen aan het woord over het thema van dit…

Lees verder »