Sparen voor de vakantie

maandag 12 juli 2021

Duimdrop is een speelgoeduitleenpunt in Rotterdam waar kinderen (buiten)speel- en spelmateriaal kunnen lenen. Om spelmateriaal te kunnen lenen, doen kinderen klusjes op en rondom het plein. Hiervoor worden zij beloond met Duimen. Met deze Duimen ‘betaalt’ het kind het gebruik van skelter, hoelahoep, tennisrackets en ander speelgoed. Een van de jongetjes die regelmatig gebruik maakten van Duimdrop spelmateriaal scoorde enorm veel Duimen. 

Hij had er echt goed over nagedacht. Hij wist wat er in zijn koffer moest om komende zomervakantie indruk te maken op familie en vriendjes in het vaderland van zijn ouders. Zonder dat hij zijn vakantieplan had uitgelegd aan de Duimdropbeheerders ging hij vrijwel onophoudelijk aan de slag met het doen van klusjes op en rondom het Polderplein. Vegen, zwerfvuil opruimen, boodschappen doen en kinderen helpen bij activiteiten. Om vervolgens de duimen die hij daarmee had verdiend direct te innen en goed op te bergen. Met de verdiende duimen kon toen bijzonder sport- en spelmateriaal worden geleend. Natuurlijk moest je daarnaast wel in het rijke bezit zijn van het speciale Duimdroppasje. Het plein had er in de maanden voorafgaande aan de zomervakantie nog nooit zo mooi en schoon bij gelegen. Het feit dat deze duimenspaarder het namaakgeld niet direct uitgaf, baarde de beheerders wel enige zorg. De Duimdropbank dreigde zelfs om te vallen. De dag voor het aanbreken van de zomervakantie stond het ijverige kereltje voor het loket van zijn favoriete uitleenpunt. “Bep, ik wil graag rolschaatsen maat 37, een helm en beschermers voor pols en knie”. Geen probleem natuurlijk en na inlevering van het pasje en de schoenen, vertrok hij met een enorme glimlach op het gezicht, voor een eerste rondje over het plein. Aan het einde van die dag bleven de schoenen en het pasje achter in de container. Niemand had hem die dag nog gezien. Niemand zou hem de komende zes weken nog zien. Vlak voor de start van het nieuwe schooljaar stond hij onverwacht met de rolschaatsen aan bij de Duimdrop. “Ik kom afrekenen Bep”, was zijn openingszin. Hij had blijkbaar vooraf berekend hoeveel duimen er nodig waren om de rolschaatsen en bescherming zes weken te lenen. Hij leverde duizenden duimen in en de Duimdropbank was gered. 

Tijdens het aantrekken van zijn schoenen vertelde hij met voelbare teleurstelling in zijn stem dat alles voor niets was geweest. Op de vakantielocatie was er namelijk geen plein of openbare weg waarop je kunt rolschaatsen. Alleen maar steentjes en anders wel kuilen. Eigenlijk stond er ‘straf’ op het te laat terugbrengen van geleende spullen. Maar nu niet. Deze bijzondere vakantieherinnering en ervaring werd beloond met een schooljaarlang vrij rolschaatsen. 
 

*Duimdrop is een speelgoeduitleenpunt en de voorloper van Thuis Op Straat. Beide Rotterdamse initiatieven zijn bedacht door Ton Huiskens. 

Dit artikel is verschenen in BuitenSpelen #2 2021. Je kunt deze editie gratis lezen in onze digitale bibliotheek

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

speeltuin zwolle
descriptionArtikel

Iedereen kan spelen in speeltuin in Zwolse wijk Dieze-Oost

2 mei om 09:14 uur

Een kale zandvlakte met een paar speeltoestellen erop. Dat is in een notendop hoe de oude speelplek naast de…

Lees verder »
onbeperkt spelen
descriptionArtikel

Ruim vijftig beloftemakers hebben zich aangemeld

25 apr om 10:14 uur

Het SamenSpeelNetwerk krijgt steeds meer glans. De afgelopen twee jaar zijn goed besteed aan het uitbouwen van…

Lees verder »
liuise
descriptionArtikel

Scholen kunnen veel meer aan beweging doen

18 apr om 10:00 uur

“Kinderen en jeugd zitten te veel…

Lees verder »
sigrun 1300
descriptionArtikel

'Je doet het niet voor het plaatje'

13 apr om 14:22 uur
“Wij vinden het belangrijk dat kinderen buiten, op natuurrijke, avontuurlijke en speelse plekken kunnen spelen en…
Lees verder »
person_outlineBlog

Speelse democratie

29 mrt om 09:17 uur

Enthousiast belde mijn 86-jarige…

Lees verder »
foto gemeente veendam
descriptionArtikel

Grootste Skills Garden van Europa in Veendam

17 mrt om 09:33 uur

Onlangs is de grootste Skills Garden van Europa op het Leer- en Sportpark in het Groningse Veendam in gebruik…

Lees verder »
naomi
descriptionArtikel

Willemijn strijdt voor inclusieve speeltuin in Apeldoorn

16 mrt om 12:20 uur

Iedereen moet kunnen spelen, jong en oud, groot en klein, met of zonder beperking. Helaas is spelen voor…

Lees verder »
leuk meisje op skeelers
descriptionArtikel

Bekend maakt bemind

15 mrt om 11:04 uur
‘Wat heb jij een gave rolstoel’, opent je kind het gesprek. Glimmende gezichten aan beide kanten. ‘Waarom is jouw…
Lees verder »