Nieuws

Zomerkamp zonder mobiel erg in trek

Zeilen, vlotten bouwen en zwemmen: op een zomerkamp is van alles te beleven. Tegenwoordig gaan steeds meer kinderen in de zomervakantie op kamp, en daar is het vaak verboden terrein voor de smartphone.

Het optimaal beleven van dingen gaat vaak beter zonder smartphone, zegt Steunpunt Kindervakanties tegen NOS . Steunpunt Kindervakanties geeft daarnaast aan dat het aantal inschrijvingen voor zomerkampen de afgelopen jaren sterk is toegenomen. "Ouders beseffen steeds vaker hoe leuk het voor kinderen is om dingen te doen en beleven in de natuur", aldus Froukje Hajer van Steunpunt.

Even geen smartphone

Veel organisaties van de zomerkampen stellen vooraf duidelijke regels op omtrent het gebruik van de smartphone. Vooral bij kampen waar veel jonge kinderen te gast zijn, is er streng toezicht op het telefoongebruik. Bij oudere kinderen wordt er min of meer vanuit gegaan dat zij zelf afspraken hierover kunnen maken. 


Op het telefoongebruik wordt zowel door ouders als door hun kinderen wisselend gereageerd. De kinderen ervaren het telefoonbeleid anders dan hun ouders. Laatstgenoemden verwachten dat hun kind regelmatig naar huis belt. Kinderen vergeten dit simpelweg door alle activiteiten en de afleiding die daarmee gepaard gaat. 


Ouders hebben er soms moeite mee dat zij hun kinderen niet tot nauwelijks spreken. Daarom plaatsen organisaties soms foto's in bijvoorbeeld een Facebookgroep. Verder is het niet zo dat de telefoons alleen op afgesproken tijden gebruikt worden. De telefoon wordt bijvoorbeeld ook weleens ingezet bij activiteiten zoals een speurtocht. 

Deel dit artikel

Gerelateerd