Nieuws

Onderzoek wijst uit: te weinig beweging kost biljoenen

Als Amerikaanse kinderen meer zouden bewegen, dan scheelt dat in de toekomst biljoenen dollars aan gezondheidszorg en productiviteitsverlies. Dat staat in een recente studie van de Global Obesity Prevention Center van de John Hopkins University in Baltimore.

De onderzoekers maakten gebruik van een computergestuurd simulatiemodel. Uitgaande van de huidige fysieke staat van kinderen in de leeftijd van 8 tot en met 11 jaar berekende het programma dat de gezondheidszorg in Amerika jaarlijks 1,1 biljoen dollar duurder wordt. Bovendien kost het productiviteitsverlies in totaal 1,7 biljoen dollar tijdens het werkleven van deze groep kinderen.

Dramatische cijfers

Dat Amerikaanse kinderen niet bovenaan staan in bewegingslijstjes is geen nieuwe constatering. Desalniettemin schetsen de cijfers van het onderzoek een vrij dramatisch beeld. Slechts 31,9 procent van alle Amerikaanse kinderen krijgt voldoende beweging: driemaal per week, 25 minuten intensief. Als de helft van deze kinderen de aanbevolen bhoeveelheid eweging zou krijgen, dan verminderen de obesitas- en overgewichtsproblemen met 4,18 procent, waardoor de medische kosten met 8,1 miljard dalen en de verloren productiviteit met 13,8 miljard.

Data verzamelen

Om tot deze cijfers te komen, verzamelden de onderzoeken zoveel mogelijk data over de gezondheid, het gewicht en de fysieke activiteit van 31,7 miljoen Amerikaanse kinderen in de leeftijd van 8 tot 11 jaar. Het computermodel creëerde vervolgens een profiel van ieder Amerikaans kind en ging uit van de trend dat tweederde van deze kinderen nauwelijks beweegt en kampt met overgewicht. De kinderen groeiden op tot veelal zwaarlijvige volwassenen met vergrote kansen op hartklachten, diabetes, beroertes, kanker en bijkomende financiële problemen.

Deel dit artikel