Nieuws

Keuring buitenfitnesstoestellen steeds vaker volgens EN16630

Sporten in de buitenruimte is de laatste jaren steeds populairder geworden. Niet meer naar de sportschool, maar in de buitenlucht werken aan je conditie. Speciale buitenfitnesstoestellen komen dan ook steeds meer voor in het straatbeeld. Voor deze toestellen is een speciale norm ontwikkeld, de NEN-EN16630.

De EN16630 is bedoeld voor gebruikers die langer zijn dan 140 cm. Daarnaast is de norm niet toepasbaar op elektrische apparaten en losse gewichten. Helaas wordt voor verschillende toestellen en apparatuur nog vaak de verkeerde norm gebruikt. Wat is de goede manier?

 

De norm EN16630 is uitdrukkelijk niet bedoeld voor het ontwerpen van speeltoestellen, ook al is een aantal artikelen overgenomen van EN1176. Ook is de norm niet geschikt voor binnen geïnstalleerde fitnessapparatuur (EN957) of vrij toegankelijke sportelementen (EN15312). Voor parkourtoestellen wordt doorgaans EN16899 gebruikt.

 

Al deze toestellen zijn bedoeld voor het beoefenen van sport en niet voor spelen. Staan ze echter op een terrein met meerdere onder het WAS vallende speeltoestellen, en is er geen duidelijke scheiding aanwezig, dan zullen ook deze sporttoestellen onder het WAS vallen en daaraan moeten voldoen. Ook de Branchevereniging Spelen volgt samen met al haar leden deze norm

 

Kijk voor meer informatie ook op www.keurmerk.nl

Deel dit artikel