Amersfoort kiest voor SVS-inspecteurs

vrijdag 4 maart 2016
timer 4 min
Hoe zorg je als gemeente dat 495 openbare speellocaties met totaal 1443 speeltoestellen veilig blijven? De gemeente Amersfoort kiest voor zekerheid. De bedrijven die de speelplekken onderhouden moeten natuurlijk voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Maar hun uitvoerende medewerkers moeten bovendien in het bezit zijn van het diploma SVS Inspecteur Spelen-Basis. Ook de operationele en jaarlijkse inspecties laat de gemeente uitvoeren door SVS-inspecteurs.

“Wij vinden het belangrijk dat degene die de speelplekken inspecteert, kennis heeft van de diverse typen speeltoestellen”, verklaart Arthur Wopereis, adviseur Openbaar Beheer. “Ze moeten weten hoe ze moeten inspecteren en welke meetinstrumenten hiervoor beschikbaar zijn. Ook vinden wij het belangrijk dat de inspecteur kennis heeft van de Europese normen en het WAS (Wet Attractie Speeltoestellen). Wij verwachten van de inspecteur dat hij of zij de inspecties op de juiste wijze weet uit te voeren en digitaal weet te verwerken.”


Zelfde taal 

Wopereis vindt het ook belangrijk dat wijkbeheerders, inspecteurs en uitvoerenden dezelfde taal spreken: “Goede informatieoverdracht en vragen kunnen beantwoorden van de wijkbeheerder is een eis. Bijvoorbeeld goed overdragen hoe gebreken, valruimtes en ondergronden kunnen worden aangepast. Omdat wij willen weten of een persoon voldoende kennis in huis heeft, vinden wij het belangrijk dat dit getoetst wordt. Het behalen van het vakdiploma SVS Inspecteur Spelen-2 ster van de Stichting Veilig Spelen (SVS) geeft aan dat de werknemer voldoet aan de deskundigheidseisen.”


Bestek 

De eisen voor onderhoud en inspectie van speelplekken in de gemeente zijn vastgelegd in het reguliere RAW-bestek onderhoud wijken. Daarin zijn ook de aanvullende kwaliteitseisen voor onderhoud van speelvoorzieningen opgenomen. Arthur Wopereis: “In het RAW-bestek staat o.a. dat het  leidinggevend en uitvoerend personeel moet beschikken over een certificaat SVS Inspecteur Spelen-Basis of gelijkwaardig. Daarnaast moet de leidinggevende het diploma SVS Inspecteur Spelen-2 ster hebben en in staat zijn routinematige visuele en operationele inspecties uit te voeren. Van het uitvoerend personeel eisen wij dat zij regelmatig deelnemen aan bijscholingscursussen. Dit moet natuurlijk wel worden aangetoond.”


Kwaliteit 

De operationele en de jaarlijkse veiligheidsinspectie worden door een extern inspectiebureau uitgevoerd. Wopereis: “De operationele inspectie vindt twee keer per jaar plaats. Deze worden uitgevoerd door de opdrachtnemer die het wijkonderhoud doet. Deze opdrachtnemer is ook verantwoordelijk voor het aanleveren en verwerken van de uitgevoerde inspecties.” Ook binnen de gemeente vraagt goed onderhoud voortdurend aandacht. Sinds 2015 is een nieuwe ketenregiemodel ingevoerd dat het hele onderhoudsproces van besluitvorming tot uitvoering borgt.


Meldpunt 

Periodiek onderhoud is belangrijk, maar een dagelijkse check van de toestellen is onmisbaar om speelplekken veilig te houden. Daarin ligt een belangrijke taak voor de wijkbeheerder, maar ook voor volwassenen die de speelplekken dagelijks bezoeken. Wethouder Tigelaar: “Via het Meldpunt Woonomgeving van de gemeente Amersfoort kunnen bewoners doorgeven of er iets aan bijvoorbeeld speelplekken of straatmeubilair mankeert.”


Vrijwilligers 

Wethouder Tigelaar juicht het toe dat de SVS de dagelijkse inspectie van speelplekken stimuleert met het SVS-certificaat Inspecteur Spelen-Basis. Dit is een certificaat speciaal voor mensen die voor hun werk dagelijks op speelplekken zijn, zoals medewerkers van een kinderdagverblijf, groenmedewerkers en vrijwilligers in speeltuinen. “De inzet van vrijwilligers vergroot de betrokkenheid van de inwoners van Amersfoort bij het beheer van speel- en sporttoestellen. Hierdoor zou de technische levensduur van de speeltoestellen vergroot kunnen worden en het vandalisme misschien wat afnemen. Eventuele mankementen worden sneller gemeld waardoor de reparatiekosten omlaag moeten kunnen.”


Bezuinigingen 

Door bezuinigingen kiest Amersfoort er zo nu en dan voor om versleten toestellen niet te vervangen. Soms vullen bewoners de lege plekken zelf op met trampolines, kinderbadjes, schommels en glijbanen. Hoe gaat de gemeente om met de veiligheidsregels bij deze speeltoestellen? Wethouder Tigelaar: “Dit is een heel lastig punt. Bewoners plaatsen vaak ’speelgoed‘ waar geen keuring volgens de regels van het Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen (WAS) op is geweest. Dit is volgens de regelgeving niet toegestaan en de NVWA kijkt daar op toe. Nu wordt het onder bepaalde voorwaarden gedoogd: er moet toezicht zijn van een volwassene als het speelgoed op het veld staat. Niet alleen voor de veiligheid, maar ook voor de aansprakelijkheid. In de praktijk is het lastig om hier toezicht op te houden. Ik hoop dat we daar een werkbare vorm voor kunnen vinden, want het is ons ook wat waard om het eigen initiatief van onze inwoners te stimuleren.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Amersfoort kiest voor SVS-inspecteurs

Kennis van verschillende speeltoestellen is belangrijk voor een inspecteur.

Meer artikelen met dit thema

fffff
flash_onNieuws

De week van de rechtvaardige straat: de straat is voor iedereen

10 apr om 09:48 uur
Van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht voor om de…
Lees verder »
flash_onNieuws

Jantje Beton slaat alarm

3 apr om 13:08 uur

Jantje Beton is op 3 april jl. de campagne Het Buitenspeelalarm gestart. Ze wil hiermee een krachtig signaal…

Lees verder »
flash_onNieuws

Buitenspelen met 'oude troep' pedagogisch verantwoord

26 mrt om 09:06 uur

Een rommelspeeltuin: een speeltuin waar niet alleen speeltoestellen staan, maar ook 'oude troep' zoals tonnen…

Lees verder »
flash_onNieuws

Toolbox helpt gemeenten bij monitoren en evaluatie buitenspeelbeleid

16 feb om 12:34 uur

Om inzicht te krijgen in de voortgang van beleidsdoelstellingen is monitoring en evaluatie van dat beleid van…

Lees verder »
rrr
flash_onNieuws

Ondersteuningsaanbod voor gemeenten moet buiten spelen stimuleren

14 feb om 14:08 uur
De ambitie van het demissionaire kabinet is dat in 2024 75 procent van de Nederlanders voldoet aan de…
Lees verder »
gezonde leefomgeving
descriptionArtikel

Hoe kunnen vuistregels de gezonde leefomgeving bevorderen?

14 feb om 09:12 uur
Neem je deel aan het inrichten van de openbare ruimte en heb je interesse in het integreren van…
Lees verder »
444
descriptionArtikel

Hoe bevorder je inclusief samen spelen?

12 feb om 11:32 uur
Hoe zorg je ervoor dat kinderen met en zonder beperking meer samen spelen en hoe bevorder je daarbij dat de…
Lees verder »
rrr
flash_onNieuws

Sport en preventie hoger op agenda in lokale sportakkoorden

7 feb om 11:00 uur
Bij de herijking van de lokale sportakkoorden is meer aandacht voor sport en preventie aangebracht. Ook de thema's…
Lees verder »