Springzaad na 12 jaar zelfstandige stichting

maandag 6 januari 2014
timer 3 min
Stichting Springzaad zag recent officieel het levenslicht. Twee leden van het kersverse bestuur, Sophie Sliepen en Jeanette van der Meulen zetten hun handtekening bij de notaris. Daarmee is de stichting formeel opgericht en werd het al 12 jaar bestaande open netwerk rondom speelnatuur een zelfstandige organisatie.

Springzaad na 12 jaar zelfstandige stichting


In 2001 organiseerde Stichting Oase, de moederorganisatie van Springzaad, een bijeenkomst in Rotterdam voor mensen die belangstelling hadden voor natuurlijke tuinen waar kinderen spelenderwijs de natuur konden ontdekken. Er kwamen zo’n 25 mensen op af; hoveniers, ontwerpers, NME-medewerkers, pedagogen, allemaal enthousiaste pioniers. Inmiddels is het 12 jaar later en is het netwerk Springzaad uitgegroeid tot meer dan 1100 deelnemers verspreid over heel Nederland.

Speelnatuur in bloeiende belangstelling

In die 12 jaar heeft het netwerk een belangrijke impuls gegeven aan de groeiende belangstelling voor wat later ‘speelnatuur’ is gaan heten. Tegenwoordig heeft immers elke stad wel tenminste één plek – groene schoolpleinen, groene kinderopvang, natuurspeelterreinen, of speelbossen - waar kinderen in en met de natuur kunnen spelen. Het besef dat spelen in een natuurlijke omgeving gezond en leuk is voor kinderen, groeit nog steeds!
 

Vrij spel voor natuur en kinderen

Netwerk Springzaad organiseerde de afgelopen jaren talloze bijeenkomsten, studiedagen, cursussen en excursies over natuurlijk spelen, om kennis over speelnatuur te ontwikkelen en te verspreiden onder belangstellenden en professionals. Het boek ‘Vrij spel voor natuur en kinderen’ (2007) werd hét handboek waarop menig natuurspeelplek is gebaseerd en de 30 fotocollages (ideeënkoffertje) zorgden alom voor het kleur- en fantasierijke beeldmateriaal om gedroomde metamorfoses te kunnen realiseren. Er volgden nog veel meer boeken, artikelen, projecten en een veel bezochte website, met onder andere de speelnatuurkaart. Op deze kaart zie je waar natuurspeelplaatsen in Nederland liggen, zodat mensen de voorbeelden in hun eigen omgeving kunnen opzoeken. Alles samen vormt dit een stevige basis voor de nieuwe stichting!

Speelnatuur verenigen

“Er zijn de afgelopen 2 jaar 14 regio-netwerken opgericht, waarvan er 9 online zijn, bijvoorbeeld in Amersfoort, Leiden en Eindhoven,” aldus Willy Leufgen. “Dat mogen er van ons wel 40 worden. Speelnatuur staat enorm in de belangstelling en het netwerk groeit hard. Voor ons is het niet te doen om alle vragen die spelen te beantwoorden. Daarom stimuleren we dat mensen in de regio elkaar gaan helpen en inspireren. Net als de oprichting van de nieuwe stichting maakt ook deze regionalisering van het Springzaadnetwerk deel uit van het Programma Speelnatuur Verenigen, dat Stichting Oase vanaf 2011 samen met Staatsbosbeheer (en medegefinancierd door het Ministerie van EZ) uitvoert.

Netwerk voor speelnatuur

Het bestuur van de kersverse stichting bouwt voort op de kennis en het bestaande netwerk. “Speelnatuur is een begrip geworden. We hebben de afgelopen 12 jaar veel mensen geïnspireerd en gemotiveerd,” aldus Leufgen. “Wij hopen dat speelnatuur het nieuwe bestuur zo blijft inspireren, dat zij de opgebouwde kwaliteiten op gemotiveerde, speelse wijze kunnen blijven waarborgen en liefst ook nog uitbouwen."

De oprichting van Stichting Springzaad, niet toevallig op de Internationale Dag van de Rechten van het Kind, is een belangrijke stap, een markant moment in de ontwikkeling van een breed en actief netwerk over speelnatuur. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

fffff
flash_onNieuws

De week van de rechtvaardige straat: de straat is voor iedereen

10 apr om 09:48 uur
Van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht voor om de…
Lees verder »
flash_onNieuws

Jantje Beton slaat alarm

3 apr om 13:08 uur

Jantje Beton is op 3 april jl. de campagne Het Buitenspeelalarm gestart. Ze wil hiermee een krachtig signaal…

Lees verder »
flash_onNieuws

Buitenspelen met 'oude troep' pedagogisch verantwoord

26 mrt om 09:06 uur

Een rommelspeeltuin: een speeltuin waar niet alleen speeltoestellen staan, maar ook 'oude troep' zoals tonnen…

Lees verder »
flash_onNieuws

Toolbox helpt gemeenten bij monitoren en evaluatie buitenspeelbeleid

16 feb om 12:34 uur

Om inzicht te krijgen in de voortgang van beleidsdoelstellingen is monitoring en evaluatie van dat beleid van…

Lees verder »
watergames foto 1
descriptionArtikel

Verrijk uw gemeente met een duurzame waterspeelplaats

9 feb om 11:00 uur
Een duurzame waterspeelplaats, ook wel een spray park genoemd, kan uw gemeente een kleurrijke en…
Lees verder »
flash_onNieuws

Advies NLsportraad: 'Maak dagelijks bewegen vanzelfsprekend'

2 feb om 09:25 uur
De Nederlandse Sportraad adviseert om bewegen integraal op te nemen in het dagelijks leven. Zowel op scholen,…
Lees verder »
rrrrrrrrrrrrr
descriptionArtikel

Onvoldoende steun Tweede Kamer aan IVN

30 jan om 16:05 uur
Ondanks de inzet van een groot aantal partijen heeft de Tweede Kamer besloten geen prioriteit te geven aan het…
Lees verder »
descriptionArtikel

De locatie als leidraad voor het inrichten van de speelplek

16 jan om 09:43 uur
Ontwerpen vanuit een ideaalbeeld. Met als uitgangspunt een speellandschap in de bestaande situatie, waarbij de…
Lees verder »