Nieuws

Onderzoek: groen draagt bij aan de hersenontwikkeling van kinderen

Opgroeien in een groene omgeving kan positief bijdragen aan de ontwikkeling van de hersenen van kinderen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Barcelona Institute for Global Health, Hospital del Mar and UCLA’s Fielding School of Public Health.

Zo’n 250 kinderen deden mee aan het onderzoek. Eén van de belangrijkste uitkomsten is dat kinderen die opgroeien in een groene omgeving, over het algemeen meer witte en grijze stoffen hadden in de hersengebieden. Deze stoffen duiden op gunstige effecten op de cognitieve functies.

Impact van luchtverontreiniging

De studie is onderdeel van het BREATHE-project in Barcelona, dat zich richt op de impact van luchtverontreiniging op de cognitieve ontwikkeling van kinderen. De eerste resultaten laten zien dat langdurige blootstelling aan groen positief bijdraagt aan cognitieve vaardigheden, de werking van het geheugen en verbeterde oplettendheid. “Onze bevindingen suggereren dat blootstelling aan groene ruimte vroeg in het leven kan resulteren aan gunstige structurele veranderingen in de hersenen”, zegt Dr. Payam Dadvand, hoofdauteur van de studie en onderzoeker aan het Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal).Dit artikel komt uit GroenEffect

Deel dit artikel