Luchtkwaliteit schoolpleinen onnodig slecht

woensdag 6 november 2013
timer 4 min
Ondanks wetenschappelijke kennis over gezondheidsrisico’s van luchtverontreiniging voor kinderen, blijven gemeenten scholen bouwen langs drukke wegen. Het lokale bestuur is daarbij de ontbrekende schakel in het zorgen voor deugdelijk beleid op het gebied van kinderen, milieu en gezondheid. Dat stelt Peter van den Hazel, milieuarts bij de GGD Gelderland-Midden in Arnhem, in een interview met Binnenlands Bestuur.

Luchtkwaliteit schoolpleinen onnodig slecht

Kennis wel aanwezig


Ondanks wetenschappelijke kennis over gezondheidsrisico’s van luchtverontreiniging voor kinderen, blijven gemeenten scholen bouwen langs drukke wegen. Dat stelt Peter van den Hazel, milieuarts bij de GGD Gelderland-Midden in Arnhem, in een interview met Binnenlands Bestuur. Van den Hazel promoveert 8 november aan de Radboud Universiteit Nijmegen op onderzoek naar kinderen, gezondheid en milieu. De effecten van fijnstof op de gezondheid van kinderen zijn bekend en er zijn goede richtlijnen om de bestaande risico’s tegen te gaan. Toch doen we in Nederland nog weinig met die kennis, stelt hij.

Verantwoordelijkheid


“Vaak is niet goed duidelijk wie probleemeigenaar is, dat zie je van Europees, tot ministerieel, tot lokaal niveau. Bij mijn werk als GGD-milieuarts heb ik, als het over de locatie voor een nieuwe school gaat, te maken met wethouders ruimtelijke ordening (r.o.), milieu en volksgezondheid. En dan is er de onderwijswethouder nog. Zij zouden het als een gezamenlijke verantwoordelijkheid moeten oppakken, maar in de praktijk zien we dat ze niet altijd bij elkaar te rade gaan, of pas wanneer de beslissing al is genomen. Meestal is het een r.o.-beslissing. Die is ook vrij eenduidig te maken: we kiezen voor locatie x of y, want daar is plek. De milieuwethouder kan, als hij over goede cijfers beschikt, nog wel wat zeggen over de luchtverontreiniging ter plaatse. De gezondheidswethouder heeft het lastiger: het effect dat een keuze heeft op de gezondheid van kinderen, is moeilijk inzichtelijk te maken.”

Economische drijfveren


Het is inmiddels welbekend dat je geen scholen langs drukke wegen moet bouwen en toch gebeurt het nog. “Economische drijfveren spelen een belangrijke rol. Naast drukke wegen is de bouwgrond nu eenmaal het goedkoopst. Enige tijd geleden was hier in Gelderland een plan voor een industrieterrein in het klaverblad tussen twee snelwegen bij Beuningen. Onderdeel van de deal was dat er voor werknemers van de bedrijven een kinderdagverblijf zou komen. Als GGD hebben we gezegd dat we dat geen goed idee vinden, maar voor de ontwikkelaar woog dat onderdeel heel zwaar en de gemeente wilde geen nee zeggen tegen de werkgelegenheid. Uiteindelijk is het dagverblijf uit de plannen gehaald, maar daar heeft de wethouder flink voor moeten zweten.”

Gezondheidsnormering voor kinderen ontbreekt


De Europese richtlijnen op milieugebied helpen de zaak niet. “Die richtlijnen zijn een compromis tussen wat praktisch haalbaar is – om te kunnen blijven bouwen – en wat gezondheidkundig aanvaardbare risico’s zijn. Die normen zijn gebaseerd op de risico’s bij gezonde volwassenen, ze zijn niet toegespitst op kinderen of mensen met een zwakke gezondheid. Voor deze kwetsbare groepen is die compromisnorm niet goed genoeg. Juist bij kinderen heb je het meeste baat bij een reductie van de verontreiniging. Minder fijnstof heeft aantoonbaar effect op het aantal gezondheidsklachten bij kinderen.”

Praktische beleidsadviezen 


Van den Hazel heeft nog een aantal praktische tips voor gemeenten om gezondheid een betere plek te geven in hun r.o.-beleid. “Maak de keuze voor nieuwe locaties voor kwetsbare groepen transdisciplinair, dus met alle vakgebieden samen. Dit betekent, op tijd en aan de voorkant met verschillende partijen naar een voorgestelde situatie kijken. Samen aan een advies werken waarin ook volksgezondheidsaspecten zijn opgenomen. Daarnaast kunnen gemeenten en scholen verkeersplannen maken, om ronkende auto’s voor de schooldeur te voorkomen. Overigens zijn er ook gemeenten die aanvullend beleid hebben opgesteld voor gevoelige bestemmingen, zoals scholen, kinderdagverblijven en ziekenhuizen. Ze nemen dan geen beslissing tenzij voor een plan een positief advies door de gezondheidsdienst is afgegeven. Als GGD zouden we zo’n advies heel graag willen verplichten.”

 

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Buitenspelen met 'oude troep' pedagogisch verantwoord

26 mrt om 09:06 uur

Een rommelspeeltuin: een speeltuin waar niet alleen speeltoestellen staan, maar ook 'oude troep' zoals tonnen…

Lees verder »
flash_onNieuws

Toolbox helpt gemeenten bij monitoren en evaluatie buitenspeelbeleid

16 feb om 12:34 uur

Om inzicht te krijgen in de voortgang van beleidsdoelstellingen is monitoring en evaluatie van dat beleid van…

Lees verder »
rrr
flash_onNieuws

Ondersteuningsaanbod voor gemeenten moet buiten spelen stimuleren

14 feb om 14:08 uur
De ambitie van het demissionaire kabinet is dat in 2024 75 procent van de Nederlanders voldoet aan de…
Lees verder »
gezonde leefomgeving
descriptionArtikel

Hoe kunnen vuistregels de gezonde leefomgeving bevorderen?

14 feb om 09:12 uur
Neem je deel aan het inrichten van de openbare ruimte en heb je interesse in het integreren van…
Lees verder »
rrr
flash_onNieuws

Sport en preventie hoger op agenda in lokale sportakkoorden

7 feb om 11:00 uur
Bij de herijking van de lokale sportakkoorden is meer aandacht voor sport en preventie aangebracht. Ook de thema's…
Lees verder »
flash_onNieuws

Advies NLsportraad: 'Maak dagelijks bewegen vanzelfsprekend'

2 feb om 09:25 uur
De Nederlandse Sportraad adviseert om bewegen integraal op te nemen in het dagelijks leven. Zowel op scholen,…
Lees verder »
rrr
descriptionArtikel

iGym Outdoor: innovatief, intuïtief en inclusief trainen

1 feb om 09:00 uur
iGym Outdoor is een serie recreatieve fitnesstoestellen voor training in de buitenlucht, voor elke leeftijdsgroep…
Lees verder »
rrrrrrrrrrrrr
descriptionArtikel

Onvoldoende steun Tweede Kamer aan IVN

30 jan om 16:05 uur
Ondanks de inzet van een groot aantal partijen heeft de Tweede Kamer besloten geen prioriteit te geven aan het…
Lees verder »