Nieuws

Wereldprimeur in Apeldoorn: eerste buitengame in de bossen

Na Pokémon GO is er weer een buitengame op de markt. En ditmaal van Nederlandse makelij. De makers van de game Moon Trees willen mensen hiermee buitenshuis in beweging krijgen. De innovatie werd op 6 juni gelanceerd in Klimbos Veluwe in Apeldoorn.

Moon trees is een actie- en denkspel dat in de bossen gespeeld wordt. Het doel van het spel is om in 45 minuten zoveel mogelijk punten te verdienen. Dat doe je door Moon Trees te veroveren. Tijdens het spel verdien je als team grondstoffen, in de vorm van munten, met de Moon Trees die je veroverd hebt. ''Het spelen van Moon Trees kan een bezoek aan de sportschool prima vervangen; het is een volwaardige work-out. Bovendien moet je als team slim samenwerken om te winnen'', meent Ciaran Barsema, één van de initiatiefnemers. 

Gezond

Het spel komt uit de koker van Springlab Forest, een samenwerkingsverband tussen Springlab en Klimbos Nederland. ''Moon Trees is gebaseerd op computergames, maar vindt plaats in de fysieke wereld. Moon Trees is dus de overtreffende trap van een computergame en nog gezond ook. We zijn ervan overtuigd dat we met Moon Trees kinderen, tieners en volwassenen in beweging kunnen krijgen'', vertelt Jan-Paul de Beer van Springlab, opgericht om zoveel mogelijk mensen wereldwijd in beweging te krijgen. Bewegen is zijn ogen essentieel voor een gezond en gelukkig leven. 

Populair

Computergames zijn onder kinderen en tieners razend populair. Dus wil je hen aanspreken en stimuleren om buiten te spelen dan kan je dat doen door een brug te slaan tussen buitenspelen en gaming, stelt Ciaran Barsema, algemeen directeur van Springlab Forest. ''Uit onderzoek onder 12 tot 17-jarigen blijkt dat slechts 25 procent voldoet aan de bewegingsnorm. Je zag dat die categorie bij Pokémon GO weer in beweging kwam, de straat opging. Ook tijdens het spelen van Moon Trees vergeten ze dat ze puber zijn'', vertelt de 43-jarige Barsema desgevraagd. 

 

Schermpjes

Als vader van twee kinderen (9 en 12) weet hij waarover hij praat. ''Die zijn heel sportief, maar schermpjes zijn ook heel aantrekkelijk. Ik ben niet tegen gaming, maar je moet een balans vinden en motivatie creeëren om in beweging te komen. Dan helpt het als er bij jou in de buurt zo'n voorziening is.'' Maar vooralsnog is Moon Trees alleen in Klimbos in Apeldoorn te spelen. Barsema: ''We hopen de game natuurlijk verder uit kunnen rollen. Bij de lancering waren mensen uit recreatiesector aanwezig, zij moeten beslissen over de exploitatie van het spel. Iedereen was in ieder geval superpositeif.''
 Dit artikel komt uit GroenEffect

Deel dit artikel