Nieuws

Het nut van straatmeubilair

Straatmeubilair is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Het valt je misschien niet eens meer op, maar straatmeubilair zorgt voor veiligheid en sfeer in openbare gelegenheden. Hoe zou een park bijvoorbeeld zijn zonder parkbanken of afvalbakken? Een stuk viezer en ongezelliger. Dat is zeker.

Straatmeubilair is van groot belang voor iedereen in de samenleving. Het zorgt voor plezier, veiligheid en sfeer. Hoe zou een weg zijn zonder bewegwijzering,  wegaanduiding of verkeersborden? En hoe zou een park eruit zien zonder een parkbank en een vuilnisbak? Waar zouden jouw kinderen spelen als dat speeltuintje aan de overkant van je huis er niet stond? En hoe zou jij ‘s avonds naar huis fietsen zonder straatverlichting? Gelukkig hoef je daar niet over na te denken. Straatmeubilair is namelijk vanzelfsprekend in ons land. Nu vraag jij je vast af: wie regelt dat straatmeubilair dan? Gemeentes, ANWB, rijkswaterstaat en de provincies.

Verschillende soorten ontwerpen straatmeubilair

 Als je denkt dat het eenvoudig is om straatmeubilair te ontwerpen heb je het mis. Straatmeubilair moet namelijk aan ontzettend veel eisen voldoen. En dat niet alleen: iedereen moet het mooi vinden. Het wordt tenslotte in openbare ruimtes geplaatst. Ja dat is wel wat andere koek, dan een bank ontwerpen voor in een woonkamer.  Daarom moet de juiste balans tussen stijl en functionaliteit moet gevonden worden. Ook aan duurzaamheid moet gedacht worden. Een parkbank wordt immers niet jaarlijks vervangen of geplaatst.

Fris en stijlvol straatmeubilair

Met minder nemen we geen genoegen meer. De laatste jaren heeft het straatmeubilair in Nederland behoorlijk wat ontwikkeling doorgemaakt. Straatmeubilair moet stijlvol en chique zijn. Het moet men motiveren om meer naar buiten te gaan. Niet voor niets houden dan ook veel bedrijven zich steeds meer bezig met het ontwerpen en produceren van straatmeubilair. Erdi bijvoorbeeld. Zij maken de mooiste parkbanken, prullenbakken en verkeersborden.Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel