Nieuws

Certificaten toestellen EN1176:2008 niet geldig

Het Warenbesluit Attractie- en speeltoestellen heeft vastgesteld dat speeltoestellen die volgens de EN1176:2008-norm zijn gecertificeerd, moeten worden herzien. Deze norm is namelijk ongeldig verklaard.

Dat schrijft Keurmerkinstituut op de website. Dit voorleggen moet binnen een jaar na publicatie gebeuren. De nieuwe versie van EN1176 is eind 2017 gepubliceerd. Speeltoestellen moeten dus inmiddels zijn voorgelegd. Tenminste, als de fabrikant deze toestellen wil blijven leveren. Er volgen stevige consequenties wanneer niet aan de norm wordt voldaan. 


Wanneer een speeltoestel is gecertificeerd volgens NEN-EN1176:2008, moet worden nagegaan of de nieuwe norm uit 2017 gevolgen heeft voor het ontwerp. Eerst kijkt de fabrikant ernaar, maar vervolgens moet er alsnog door de AKI naar gekeken worden. Als de fabrikant niet kan bewijzen dat zijn toestellen aan de meest recente norm voldoen, mogen deze toestellen niet meer verhandeld worden. Bij de aanschaf van nieuwe toestellen is het dan ook niet overbodig om te kijken of de meest recente norm is toegepast. 


Volgend jaar wordt ook de herziene versie voor springkussens gepubliceerd. Het is de verwachting dat ook veel speelkussens volgend jaar een herkeuring ondergaan.

Deel dit artikel