Nieuws

'Dit zou ik in elke gemeente willen'

In de nieuwbouwwijk Pannenschuur Buiten in Oisterwijk ligt een speelpark. Dit park is gerealiseerd door een nauwe samenwerking tussen verschillende partijen, met burgerparticipatie als kern van het project. Hoe is deze samenwerking tot stand gekomen en wat maakte hem zo succesvol?

Groen verbindt

De gemeente Oisterwijk startte het project in oktober 2013. Het plan was om van het centraal gelegen braakliggende terrein een duurzame en modern ogende plek voor natuurlijk spelen te maken. De gemeente besloot in een vroeg stadium al de betrokkenheid van de bewoners in te willen zetten, maar wegens de grootte van het project was er behoefte aan advies. Daarop schakelde Lars Wierts, beleidsmedewerker samenleving bij gemeente Oisterwijk, de expertise van Petra Wevers van KrachtigBuiten in.
 

Zij maakte werk van de gewenste burgerparticipatie door veel burgerbijeenkomsten te organiseren. In de eerste legde ze haar ideeën voor het terrein voor, maar ze merkte direct enige terughoudendheid. “Het was erg stil vanuit de burgers. Je kon zien dat ze gewend waren van de gemeente te horen wat de bedoeling was. Toen ik duidelijk maakte dat wij juist hun inbreng wilden, ging men actief meedenken en meedoen.”
 

Hun ideeën waren talrijk en vonden bijna allemaal een plekje in het ontwerp. Daarbij kwamen enkele elementen duidelijk naar voren: groen, veiligheid en water. Ook moest het park een aantrekkelijke plek voor jong en oud worden. Op basis van dat advies werkte BTL Advies een indeling van het park uit, die werd uitgevoerd door BTL Realisatie, vestiging Haaren. Iedere uitwerking koppelde Wevers terug aan de buurtbewoners, zodat zij betrokken en geënthousiasmeerd raakten en zodat hun rol in het beheer en behoud van het park duidelijk werd.
 

Lees verder in Straatbeeld

Dit artikel komt uit Straatbeeld nummer 1 van 2015, dat afgelopen vrijdag is verschenen. Verder lezen? Als lid van Acquire Publishing kunt u deze editie nalezen in onze digitale bibliotheek.
 

Meld u hier aan en profiteer ook van vele andere voordelen. U kunt dit nummer ook los nabestellen door een mail te sturen naar klantenservice@acquirepublishing.nl.
 

In magazine BuitenSpelen leest u verder over het speelpark in Oisterwijk, met name over de geplaatste speeltoestellen van speeltoestellenfabrikant Speelmaatje. Tevens krijgt u diverse tips over de realisatie van een natuurlijk spelen park. Als lid van Acquire Publishing kunt u dit nummer op de dag van verschijning ontvangen.Dit artikel komt uit Straatbeeld

Deel dit artikel