Nieuws

The Guardian: Rotterdam voorbeeld van kindvriendelijke stad

Volgens de Britse kwaliteitskrant rukt de speelvriendelijke buurt wereldwijd op. In Rotterdam kunnen ze daarover meepraten.

Hoe ziet de ultieme stad voor kinderen eruit, luidt de kop boven het artikel. Daarin worden verschillende steden aangehaald, die met hun beleid een voorbeeldfunctie vervullen, zoals Tirana (Albanie), Bogota (Colombia), Vancouver (Canada) en......Rotterdam. De havenstadf wordt geroemd om zijn groene speelplekken voor kinderen. Volgens de krant kwam de stad in 2006 nog uit de bus als minst aantrekkelijke plek om op te groeien. Maar die tijden zijn veranderd. De stad investeerde reeds vijftien miljoen euro in het verbeteren van de publieke ruimte, huizen en veilige verkeerroutes in achterstandswijken, met als doel: een kindvriendelijke stad. Als voorbeeld wordt Natuurspeeltuin De Speeldernis genoemd, een natuurlijke speelplek in het stadspark waar kinderen holen en vlotten kunnen maken en vuurtje stoken. Schoolpleinen wordt omgeturnd tot plekken van vertier voor de hele buurt, waar je kunt tuinieren of sporten. 

Hoogopgeleid

Historisch gezien is het een stad met veel sociale woningen, en daarom is Rotterdam begonnen met een programma van door de staat gesponsorde gentrificatie, een poging om rijkere, hoogopgeleide, jonge gezinnen te behouden door buurten om te vormen tot 'bakfietswijken' met kindvriendelijke stratenHonderden nieuwe, vrijstaande eengezinswoningen worden gebouwd in wijken rond het stadscentrum - met veel groen, speelruimtes en twee excellente scholen per district. Voormalige huurwoningen worden te koop aangeboden in veelbelovende gebieden en gezinnen krijgen ondersteuning voor verbeteringen aan het huis. De gemeente probeert goed verdienende gezinnen voor Rotterdam te behouden. De verbeteringen lijken te werken: de stad meldt aan de krant dat mensen nu met hun families in Rotterdam blijven en ontwikkelaars hier graag nieuwe huizen bouwen.

 

Deel dit artikel