Nieuws

Particuliere speeltoestellen in openbare ruimte Zwolle toegestaan

Gemeente Zwolle start met een proef waarbij bewoners meer ruimte krijgen om particuliere speeltoestellen in de openbare ruimte te plaatsen. Het gaat dan om onder andere plastic glijbaantjes, huisjes, trampolines en zwembadjes. Bewoners en gemeente zijn samen verantwoordelijk voor de veiligheid.

 

Speeltoestellen die zijn aangeschaft bij bijvoorbeeld speelgoedzaken of bouwmarkten voldoen niet aan de eisen van het WAS. Daarom waren deze toestellen voorheen niet toegestaan in de openbare ruimte, eigenaren werd dan ook verzocht ze te verwijderen. “Wij geven nu meer ruimte aan bewoners om bijvoorbeeld plastic glijbaan of trampoline in de openbare ruimte te plaatsen. Dergelijke kleine initiatieven vergroten de kwaliteit en het gebruik van de openbare ruimte door en voor bewoners”, verklaart wethouder Filip van As. Ook gemeente Almere nam eerder een soortgelijk initiatief. Het was de aanleiding voor een hoop discussie.
 

Burger verantwoordelijk

De eigenaren van de speeltoestellen zijn zelf verantwoordelijk voor de plaatsing en de veiligheid ervan. De gemeente treedt op als zich een onveilige situatie voordoet. De gemeente heeft bovendien richtlijnen opgesteld die het de bewoners makkelijker maken de speeltoestellen op een veilige manier te plaatsen. Zo moet het toestel logischerwijs heel zijn en ver genoeg van andere toestellen af staan. Speeltoestellen die op of in de grond zijn moeten wel vodoen aan de eisen van het WAS. Bewoners moeten zelf zorgen voor draagvlak in de buurt en eventuele problemen samen oplossen. 

 

De proef duurt in eerste instantie tot na de zomer van 2015. Op basis van reacties en ervaringen bepaalt de gemeente vervolgens hoe ze in het vervolg omgaat met particuliere toestellen in de openbare ruimte.

 

In BuitenSpelen 3 van 2014 stond de special in het teken van Risico en Aansprakelijkheid. Hierin onder meer een uitgebreid artikel over de situatie in Almere. Lees deze editie in onze Bibliotheek. Om dit nummer te kunnen lezen dient u lid te zijn van Acquire Publishing. Nog geen lid? Bekijk hier de voordelen.

Deel dit artikel