Logboek speeltoestellen afgeschaft, maar….

woensdag 8 oktober 2014
timer 4 min
Verwarring alom bij de beheerders van speeltoestellen. Wordt het logboek nu wel of niet afgeschaft? Ja, het logboek wordt afgeschaft. Maar waarom? En welke acties moeten beheerders nu nemen om voldoende onderhoud aan te tonen? Een bespiegeling van Jeroen Bos van het Keurmerkinstituut.

Het bijhouden en bewaren van logboeken voor attractie- en speeltoestellen is al sinds de invoering van het Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen (WAS heette toen nog BVAS) verplicht. Het WAS meldt dat logboeken moeten voldoen aan bijlage III van het besluit. De controlerende instantie NVWA heeft in het verleden toegezien op de aanwezigheid en volledigheid van logboeken. De wet schrijft deze immers voor, en controle is of was dan ook nodig. Het hebben en bijhouden van logboeken is van belang om aan te kunnen tonen dat beheerders voldoende aandacht schenken aan de veiligheid van speeltoestellen, met veilige speeltoestellen tot gevolg. Vanzelfsprekend is het van groot belang dat voldoende onderhoud wordt gepleegd, om ongevallen met ernstig letsel te voorkomen. Het bijhouden van logboeken zorgt er ook voor dat beheerders kunnen aantonen dat de schuld van een ongeval niet per se bij hen ligt. Natuurlijk kan het logboek door de tegenpartij, degene die letsel heeft opgelopen, ook als bewijs voor het tegendeel worden gebruikt.

 

Onduidelijkheid en discussie

De feiten op een rij. Voor elk toestel moet een logboek aanwezig zijn met daarin informatie over de identificatie, inspecties en het onderhoud. Daarnaast moeten gegevens met betrekking tot ongevallen in het logboek worden opgenomen. In de loop der jaren is er veel geroepen over de eisen waar een logboek aan moet voldoen. Vooral over de fysieke staat van logboeken is veel discussie gevoerd. Mag het een handgeschreven logboek zijn, is elektronisch opslaan toegestaan, moet het logboek samengebonden zijn? Mag je van een kinderdagverblijf verwachten dat ze voor de vier speeltoestellen die ze hebben, speciale software aanschaffen voor het bijhouden van logboeken?

 

Aan deze discussies komt binnenkort een eind, maar dan zal een geheel nieuwe discussie oplaaien. De minister van VWS heeft namelijk aangekondigd dat de logboeken afgeschaft zullen worden. Nu moet de beheerder op een andere manier aantonen dat deze goed beheer pleegt. Het idee is dat op deze manier de administratieve druk bij beheerders wordt verlaagd; iets waar veel voor valt te zeggen. Kinderleidsters, conciërges en directeuren van basisscholen hebben het al druk genoeg en gebruiken hun tijd liever om zich op de ontwikkeling van de kinderen te concentreren. En terecht. Het probleem van de afschaffing zit echter in het feit dat het natuurlijk van belang is, en zelfs verplicht blijft, aan te kunnen tonen dat voldoende inspecties zijn gedaan en voldoende onderhoud is gepleegd. De minister laat het nu aan de markt over hoe dit kan worden ingekleed. Gevaarlijk is de uitspraak van de minister dat de verificatie van het voldoende onderhouden en inspecteren, zowel schriftelijk als mondeling mag worden aangeboden. Bij een mondelinge verificatie speelt het (selectieve) geheugen van de beheerder natuurlijk een zeer grote rol. Hoe kan de uitbater van een restaurant met speelterrein en meerdere speeltoestellen aantonen wanneer en hoe deze zijn geïnspecteerd en onderhouden, zonder dit op enige schriftelijke wijze bij te houden?

 

Hoe nu verder?

De brief van de minister ligt er, de logboeken worden afgeschaft. Dit houdt in dat het WAS moet worden aangepast. Immers, dit besluit schrijft het hebben en bijhouden van logboeken voor. Aanpassing van een besluit neemt doorgaans een klein jaar in beslag. De aangewezen keuringsinstanties (AKI’s) moeten vervolgens hun keuringsprocedures aan gaan passen. Het logboek maakt namelijk nu nog onderdeel uit van het technische constructiedossier dat fabrikanten bij de AKI moeten indienen. De markt moet nu gaan bedenken hoe het afschaffen van het logboek kan worden opgevangen. Wellicht zal een onderscheid worden gemaakt tussen attractie- en speeltoestellen. Een achtbaan is immers qua gebruik en constructie niet te vergelijken met een wipkip. In het ROW-overleg (Regulier Overleg Warenwet) dat door het ministerie van VWS op 24 april jl. is georganiseerd, is dit thema behandeld. Het ministerie neemt de zaak serieus en heeft de markt gevraagd mee te denken. Zolang er geen duidelijkheid over de toekomst bestaat, is het advies logboeken te blijven bijhouden.

 

Blijf dus vooralsnog uw logboeken bijhouden, maar in afgeslankte vorm. Noteer eenmalig de frequenties van inspectie die jaarlijks wordt aangehouden. Teken alleen bij inspecties, onderhoud en reparaties die van enig belang zijn, het logboek aan. Bewaar reparatiebonnen als bewijs van reparaties zonder uitvoerig het onderhoud te omschrijven. Dit zorgt voor een vermindering van de administratieve druk.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Natuur voor elkaar organiseert online informatiebijeenkomst groene schoolpleinen

13 mrt om 08:55 uur

Basisscholen die bezig zijn met het vergroenen van hun schoolplein, of die dit juist al gedaan hebben maar nog…

Lees verder »
flash_onNieuws

Toolbox helpt gemeenten bij monitoren en evaluatie buitenspeelbeleid

16 feb om 12:34 uur

Om inzicht te krijgen in de voortgang van beleidsdoelstellingen is monitoring en evaluatie van dat beleid van…

Lees verder »
flash_onNieuws

Advies NLsportraad: 'Maak dagelijks bewegen vanzelfsprekend'

2 feb om 09:25 uur
De Nederlandse Sportraad adviseert om bewegen integraal op te nemen in het dagelijks leven. Zowel op scholen,…
Lees verder »
rrrrrrrrrrrrr
descriptionArtikel

Onvoldoende steun Tweede Kamer aan IVN

30 jan om 16:05 uur
Ondanks de inzet van een groot aantal partijen heeft de Tweede Kamer besloten geen prioriteit te geven aan het…
Lees verder »
flash_onNieuws

Arnhem investeert 500 miljoen euro in schoolgebouwen: 'meer dan een plek om les te krijgen'

10 jan om 15:09 uur

Arnhem gaat de komende zestien jaar 500 miljoen euro investeren in schoolgebouwen. Dat staat in het Integraal…

Lees verder »
descriptionArtikel

Hoe je een echt goed groen schoolplein maakt

13 dec 2023

Je wil een groen schoolplein maken. Maar waar begin je? De Groene Schoolpleinen Evaluatie Tool (GSET) helpt je…

Lees verder »
descriptionArtikel

Onderzoek: hoe beweegvriendelijk is Nederland?

8 nov 2023
Het Mulier Instituut brengt in kaart hoe beweegvriendelijk Nederland is. Dat doen we met de Kernindicator…
Lees verder »
descriptionArtikel

Digizine over groene schoolpleinen gratis te lezen

2 nov 2023

Het nieuwe digizine van BuitenSpelen is verschenen en het thema is dit keer (groene) schoolpleinen.

Lees verder »