Nieuws

De digitale transformatie van de tienerjaren

Wanneer een kind de elfjarige leeftijd bereikt, heeft het tegenwoordig vaker wel dan geen smartphone. Tot tien jaar spelen kinderen wel nog liever buiten dan dat ze op een schermpje zitten te turen. Wat kan er in een jaar toch veel veranderen.

Dat blijkt uit een onderzoek van de VRT-Studiedienst, die hiervoor 1000 kinderen van 2 tot 15 jaar, inclusief hun ouders, heeft bevraagd over hun mediagebruik en verdere interesses. Naast de smartphone blijven de televisie en de tablet bij alle leeftijden populair. 


De grootste verandering in het mediagebruik van kinderen speelt zich af wanneer ze naar de middelbare school gaan, schrijft VRT. Drievierde van de kinderen geeft aan op die leeftijd een eigen smartphone te hebben. Deze neemt een prominente plek in in het leven van deze kinderen. Twee jaar later heeft praktisch elk kind een eigen smartphone. 


Uit het onderzoek blijkt kinderen vanaf elf jaar hun smartphone als meest onmisbaar toestel ervaren. Kinderen blijven wel 'verknocht' aan tablet en televisie, maar de smartphone is verreweg het meest populair. Een eigen smartphone hebben, opent voor nieuwsgierige kinderen een poort naar een hele nieuwe wereld van socialmediakanalen: "We merken dat vooral vanaf 13-15 jaar Snapchat, Instagram en YouTube een heel, heel prominente plaats gaan innemen in het leven van die kinderen", zegt Thijs Vanderhaegen van de studiedienst.

Deel dit artikel