Nieuws

Grotere valruimte voor airtrampolines

Voor airtrampolines is de valruimte vergroot van twee meter naar drie meter. Dit om de veiligheid ten goede te komen.

Airtrampolines zijn vaak rechthoekig of vierkant bol lopende luchtkussens die veelal op campings en in attractieparken te vinden zijn. Voor airtrampolines bestond tot vorig jaar geen Europese norm. Tegenwoordig vallen ze onder NEN-14960-2:2019, een norm die AKI toepast bij de beoordeling volgens het WAS, schrijft het Keurmerkinstituut. 


Artikel 4.3 beschrijft dat de valruimte 200 centimeter moet bedragen; een maat waar zowel de leden van de Nederlandse normcommissie als de AKI's tegen zijn. De zone is te klein en moet groter. De zone wordt daarom in Nederland vergroot naar 300 centimeter. Via de Nederlandse normcommissie zal de Europese normcommissie worden benaderd. Er ligt nu een voorstel om de zone opnieuw vast te stellen. In Nederland zijn we van mening dat ook 300 centimeter onvoldoende is, omdat de kinderen weg kunnen schieten van de luchtkussens wanneer er een groep kinderen tegelijkertijd op springt.

Tussenoplossing

Daarmee is de valruimte van 300 centimeter een tussenoplossing. Dit houdt in dat de AKI's deze nieuwe maat nu al bij certificeringen toepassen en ook de markt wordt verzocht de zone van reeds geplaatste airtrampolines te vergroten. 

Deel dit artikel