Nieuws

Les voorbij? Even drie minuten rausen

Het nieuwe online platform Moofy biedt kinderen de mogelijkheid om na een les eventjes te ontladen, zodat de concentratie voor de volgende les weer op peil is. Moofy wordt woensdag 15 februari in Drachten gepresenteerd door sporters Herre Zonderland (de broer van) en Ernesto Hoost.

Moofy in een notendop: in korte afwisselende filmpjes geven bekende sporters bewegingslessen, die kinderen in de klas mee kunnen doen. De filmpjes worden afgespeeld op het digibord en zijn bedoeld voor alle leerlingen op de basisschool.

Concentratie

Recente onderzoeken tonen aan dat er een verband is tussen concentratievermogen, leerresultaten en fysieke activiteit. Ook voormalig basisschooldirecteur Michiel de Bruijn is hiervan overtuigd. Samen met Neda Mutabdzija, die een financiële achtergrond heeft, heeft hij Moofy opgericht.

 

“Het idee voor Moofy is ontstaan vanuit mijn onderwijshart en mijn passie voor sport”, zegt De Bruijn. “Omdat basisscholen vooral op de resultaten van taal, rekenen en lezen worden beoordeeld, focussen leerkrachten daar ook op. We moeten niet vergeten een balans te creëren, met momenten van ontspanning en beweging. Via filmpjes van maximaal drie minuten biedt Moofy de kinderen de mogelijkheid even te ontladen na een les. Dat stimuleert het concentratievermogen voor de volgende les.”

Spreekt kinderen aan

Met turner Herre Zonderland is bijvoorbeeld een filmpje gemaakt waarin hij turnoefeningen gebruikt. “Hij fungeert als rolmodel en uit onze tests blijkt dat, door sport op die manier te verpakken, het de kinderen enorm aanspreekt.”

 

Leerlingen van basisschool By de Boarne uit Boornbergum gebruiken Moofy sinds een aantal weken. “De kinderen vinden het fantastisch”, vertelt leerkracht Arnaud Donker. “Vooral op de momenten dat de leerlingen onrustig zijn, zorgt Moofy voor een goede afwisseling. Ik merk dat de kinderen zich ontladen en vervolgens vol energie met hun opdrachten aan de slag gaan. Een Moofy activiteit duurt nooit langer dan drie minuten en is met één druk op de knop gestart.”

Deel dit artikel