Nieuws

Zwembadrel in Deventer

Na aanvaringen in Zwolle en Almere over particuliere speelobjecten in de openbare ruimte is nu de beurt aan Deventer. Wesley de Vries uit de volksbuurt het Rode Dorp in Deventer bouwde in april een bad van 5 bij 3 meter voor zijn huis, om kinderen uit de buurt in te laten spelen. Maar de gemeente wil dat het zwembad wordt weggehaald. "Voor een zwembad van een dergelijk formaat is een omgevingsvergunning nodig", schrijft de gemeente in een brief aan de bewoner. Hij moet het bad weghalen.

 

"Voor een zwembad van een dergelijk formaat is een omgevingsvergunning nodig", schrijft de gemeente in een brief aan de bewoner. Hij moet uiterlijk woensdag het bad weghalen.

 

Klein dingetje

"Het is echt niet zo'n klein dingetje", zegt een woordvoerder van de gemeente. "Er bestaat wetgeving over. Dat betekent dat de gemeente moet handhaven. Doet de gemeente dat niet, dan zijn we aansprakelijk als er ongelukken gebeuren. We kunnen en willen die verantwoordelijkheid niet nemen. Al lijkt dat heel erg pietluttig, zeker met dit weer."

 

Conflict

Het conflict over het bad loopt al een tijdje.  Eerst stond het bad op de openbare weg. In overleg met de gemeente werd het bad verplaatst naar de voortuin van De Vries, maar daar kwam de woningcoöperatie tegen in verzet. Die vreest waterschade aan huizen als het bad leegloopt.

 

Afgelopen vrijdag was er een gesprek tussen de bewoners en woningcoöperatie Rentree, maar dat leverde niets op.

 

De eigenaar van het badje, Wesley de Vries, legt zich er niet bij neer. "We gaan tot het uiterste en we doen er alles aan om het zwembad te behouden", zegt hij tegen RTV Oost.

 

Solidair

Nadat verschillende media over de kwestie schreven, verklaarden inwoners van andere wijken in Deventer solidair. Inmiddels staan op meerdere plekken in de stad kleine zwembaden.

Deel dit artikel