Speleon onderzoekt kind in speelruimte

vrijdag 11 mei 2012
timer 5 min
In Amsterdam is het expertisecentrum Speleon geopend waarin de Hogeschool iPabo, de Vrije Universiteit Amsterdam en basisscholen samenwerken. Het onderzoekscentrum is ingericht als speelplaats voor jonge kinderen, waar praktijkgericht en innovatief onderwijsonderzoek plaatsvindt.

Speleon onderzoekt kind in speelruimte

 

Praktijkkennis ten bate van onderwijs


Het Speleon van de Hogeschool iPabo in Amsterdam is recent geopend door wethouder Lodewijk Asscher. Speleon staat voor Spelen, Leren en Ontdekken. Het onderzoekscentrum is ingericht als speelplaats waar praktijkgericht en innovatief onderwijsonderzoek zal worden gedaan. Hier werken de iPabo, de Vrije Universiteit Amsterdam (LEARN! en het Centrum Brein & Leren) en de basisscholen samen aan het vergaren van praktijkkennis over de ontwikkeling van kinderen tot hun ongeveer hun 7e jaar. met name het onderwijs heeft behoefte aan bewezen kennis en praktijkervaringen wat betreft de ontwikkeling van het jonge kind, vooral omtrent de overgangsperioden van peuter naar kleuter naar basisschoolkind.

Invloed jonge jaren op ontwikkeling


In de jongere jaren van kinderen wordt de basis gelegd voor de taal-, denk - en motorische ontwikkeling. Ook hun natuurlijke nieuwsgierigheid en sociaal emotionele ontwikkeling spelen in deze fases een belangrijke rol. “Een kind begint niet blanco op de basisschool”, vertelt Carolien Gravesteijn, lector Jonge Kind aan de iPabo. “Sommigen hebben via de opvang of de school al vroegschoolse educatie gehad. Ook de manier waarop ouders spelen en omgaan met hun kind, is heel verschillend. Wij willen inzicht krijgen in die verschillen en de invloed daarvan op de verdere ontwikkeling.”

Setting en onderzoeksvragen


In het expertisecentrum is een ruimte ingericht waar jonge kinderen (3-7 jaar) kunnen worden geobserveerd terwijl ze spelen, een groepsgesprek voeren of gericht werken aan een taak. Aandachttrekker in de ruimte is een boomhut waar in geklommen kan worden en die is ingericht als complete woning met keukentje en stoeltjes. Onderzoeksvragen liggen op het gebied van sekse- en leeftijdsverschillen en kinderen die uit een ‘rijke leeromgeving’ komen (veel voorgelezen, beweging, muziek, geprikkeld door natuur, musea e.d.) versus kinderen die weinig worden geprikkeld. Gravesteijn: “Er is al veel bekend uit wetenschappelijk onderzoek. Maar hoe kunnen we deze kennis toepassen, zodat studenten, crècheleidsters, meesters en juffen er echt iets aan hebben? Op welke nieuwe vragen stuiten we in de praktijk? Hoe kunnen we via observaties, aanpassingen en onderzoek antwoord geven op deze nieuwe vragen? Daar richten wij ons op.”

Samenwerking noodzakelijk


In Speleon werken studenten, basisscholen en onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) samen. “Samenwerking is een ‘must’ om beschikbare kennis bij de werkvloer te krijgen”, vertelt Gravesteijn. ”Maar ook kijken we naar wat praktijkervaring kan toevoegen aan wetenschappelijk onderzoek. Kinderen die tijdens hun peutertijd bijvoorbeeld veel ruimtelijke woorden horen, hebben als kleuter een voorsprong op ruimtelijk inzicht. Hoe gaan we deze kennis toepassen bij de begeleiding van peuters? Moeten we ze veel laten puzzelen of juist laten bewegen en afstanden laten ervaren, of een combinatie? En hoe krijgen we de omgeving van peuters zo ingericht dat ze in aanraking komen met ruimtelijke woorden, zoals rond, op, naast, boven, stukje en achter.” Tijdens de opening spreken wetenschappelijke partners en VU-professoren Bert van Oers en Jelle Jolles.

Mogen kinderen nog ‘gewoon’ spelen?


Ouders, leerkrachten en crècheleidsters worstelen er mee: mogen kinderen dan niet gewoon meer lekker vrijuit spelen? Dient alles te gebeuren met een vooropgezet plan om de ontwikkeling van het kind zo goed mogelijk te laten verlopen? Het is volgens Bert van Oers, hoogleraar cultuurhistorische onderwijspedagogiek bij de faculteit der Psychologie en Pedagogiek van de VU, zeker niet de bedoeling dat ouders en leerkrachten onzeker worden en zich bij alles gaan afvragen of het juist wel of niet bijdraagt aan de ontwikkeling van het kind. Heel veel gaat namelijk vanzelf goed. Peuters bijvoorbeeld zijn dol op contact maken en kijken naar wat er gebeurt op basis van hun eigen handelen: tegen een bal aantrappen, een doos lego omkieperen, de pop laten slapen, plantjes uit de tuin trekken, de trein laten rijden, stoeien. Ze herhalen vaak iets om te zien of dit hetzelfde effect heeft." Eigen onderzoek als het ware.

De spelende leerkracht


Het Speleon huisvest op de Hogeschool iPabo om zo studenten al vroeg in hun loopbaan te betrekken bij onderzoek. Jelle Jolles, hoogleraar Hersenen, Gedrag & Educatie en directeur van het Centrum Brein & Leren (VU), vindt de rol van de leerkracht cruciaal. “Die moet enthousiasme kunnen uitstralen.” Jolles spreekt van de spelende leerkracht die samen met de kinderen op ontdekkingstocht gaat. “Open vragen zetten aan tot denken, het kind gaat zelf op onderzoek uit en vindt een antwoord. Hiervoor is het belangrijk om in de klas en in de speelruimte een sfeer te creëren waarbij het prima is als de uitkomst niet vast staat. Het kind ervaart dat nieuwe vragen en ervaringen leuk zijn.”

Bron: Hogeschool iPabo.

Dit artikel is een bewerking van een persbericht geschreven door Afke Kostelijk, redacteur en beleidsmedewerker bij het Centrum Brein & Leren van de VU in samenwerking met Saskia van Holk, medewerker communicatie & PR aan de Hogeschool iPabo. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Speleon onderzoekt kind in speelruimte

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Toolbox helpt gemeenten bij monitoren en evaluatie buitenspeelbeleid

16 feb om 12:34 uur

Om inzicht te krijgen in de voortgang van beleidsdoelstellingen is monitoring en evaluatie van dat beleid van…

Lees verder »
flash_onNieuws

Advies NLsportraad: 'Maak dagelijks bewegen vanzelfsprekend'

2 feb om 09:25 uur
De Nederlandse Sportraad adviseert om bewegen integraal op te nemen in het dagelijks leven. Zowel op scholen,…
Lees verder »
rrrrrrrrrrrrr
descriptionArtikel

Onvoldoende steun Tweede Kamer aan IVN

30 jan om 16:05 uur
Ondanks de inzet van een groot aantal partijen heeft de Tweede Kamer besloten geen prioriteit te geven aan het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Onderzoek: hoe beweegvriendelijk is Nederland?

8 nov 2023
Het Mulier Instituut brengt in kaart hoe beweegvriendelijk Nederland is. Dat doen we met de Kernindicator…
Lees verder »
descriptionArtikel

Per 1 juli nieuw Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen

1 jul 2023

Per 1 juli vervangt de Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen 2023 (WAS2023) het Warenwetbesluit…

Lees verder »
descriptionArtikel

“Er is nog onvoldoende aandacht voor het belang van een beweegvriendelijke buitenruimte”

12 jun 2023
Het Rijk streeft ernaar dat driekwart van de Nederlandse bevolking in 2040 aan de beweegrichtlijnen voldoet. In…
Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

Jantje Beton schrijft 'brandbrief' aan Nederlandse burgemeesters

2 jun 2023
Op dinsdag 30 mei hebben alle burgemeesters een brandbrief ontvangen van Jantje Beton. Buitenspelen staat in heel…
Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

Gouda is meest speelvriendelijke gemeente van Nederland

23 mei 2023
Tijdens een feestelijke uitreiking is op het stadhuis van Leiden op 22 mei de Jantje Beton Prijs voor meest…
Lees verder »