Nieuws

Haarlem bouwt 'samenspeeltuin'

In Haarlem-Oost wordt momenteel een speeltuin gerealiseerd waar kinderen met én zonder beperking samen kunnen spelen.Een nieuwe naam is er al: De Papegaai.

Al negen jaar zit de speeltuinvereniging aan de op een tijdelijke locatie aan de Anna Kaulbachstraat. Later dit jaar komen daar nieuwbouwwoningen, de speeltuin krijgt daarom een vaste plek naast een voetbalclub. De speeltuin krijgt een junglethema, dat is gekozen op basis van de wensen van buurtkinderen. Speelplan heeft de ideeën van de kinderen uitgewerkt in een voorlopig ontwerp.
 

Voor iedereen toegankelijk

De papegaai wordt een samenspeeltuin, leuk voor alle kinderen. Er komt een verhard pad door de speeltuin dat breed genoeg is voor rolstoelen, kinderwagens en skelters. Ook rond de speeltoestellen wordt gekozen voor een verharde ondergrond in plaats van zand, om dit toegankelijk te maken. In het ontwerp creëerde Speelplan verschillende rustpunten, speciaal voor kinderen die snel moe zijn of met psychische aandoeningen. Ook ouders die naar hun spelende kroost willen kijken kunnen hier gebruik van maken. 

Bij de keuze voor speeltoestellen wordt gekeken naar elementen die door iedereen te gebruiken zijn. Zo komt er een vogelnestschommel, die in tegenstelling tot een normale schommel en een rolstoelschommel voor iedereen geschikt zijn. Zo kunnen kinderen echt samen spelen. Speelplan krijgt hulp van de Speeltuinbende. 
 

Subsidie

Voor de inrichting van de speeltuin en de realisatie van het bijbehorende gebouw krijgt de speeltuinvereniging subsidie van de gemeente Haarlem. Daarnaast wordt momenteel gezocht naar sponsoren die het mogelijk maken dat de nieuwe speeltuin eind 2016 helemaal af is.


Special Toegankelijk Spelen

De special van de komende editie van BuitenSpelen, die in juni uitkomt, staat in het teken van Toegankelijk Spelen. Wilt u verzekerd zijn van dit nummer? Word dan nu lid en u krijgt het nummer vanzelf thuisgestuurd. U kunt de editie van ook online lezen.  Bekijk hier de voordelen.

Deel dit artikel