Nieuws

Virtuele speeltuin voor zieke kinderen

Een nieuw virtual reality-initiatief: PlaygroundVR, maakt het voor kinderen die in het ziekenhuis liggen mogelijk virtueel buiten te spelen.

PlaygroundVR is een startup van vier jonge ondernemers die kinderen op een andere manier de omgeving willen laten ervaren. Virtual Reality wordt steeds vaker ingezet, bijvoorbeeld bij voorlichting, om aandoeningen zoals PTSS of angsten met virtuele omgeving aan te pakken, of ter afleiding van operatiestress of voor pijnbestrijding. 


De achterliggende gedachte voor het concept is duidelijk: in een VR-omgeving kunnen kinderen namelijk wél vrij rondlopen, zo luidt de uitleg. Als één van de ouders of iemand anders in dezelfde ruimte eenzelfde bril opzet, kunnen ze samen spelen. Dat spelen laat de kinderen ontspannen en de stress verdwijnen. 

 

Patiëntjes van het Wilhelmina Kinderziekenhuis hebben de virtuele speeltuin al gebruikt tijdens de Buitenspeeldag afgelopen juni. Het WKZ (Utrecht) neemt de speeltuin eind dit jaar nog in gebruik.Op 10 september begint een crowdfunding-actie om meer financiering binnen te halen. Het geld wordt gebruikt voor de ontwikkeling én om drie kinderafdelingen de speeltuin en VR-brillen (en andere hardware) cadeau te kunnen geven.

Deel dit artikel