Nieuws

„Moeten wij dan alles goedvinden?”

Op zaterdag 9 november 2019 organiseert de Janusz Korczak Stichting een conferentie in het Kinderrechtenhuis, Hooglandse Kerkgracht 17B in Leiden. De conferentie gaar over het thema: „Moeten wij dan alles goedvinden?”

 

Die vraag refereert aan een uitspraak van Janusz Korczak (1878 - 1942), een Joods-Poolse kinderarts, pedagoog en grondlegger van de rechten van het kind. Uitgangspunt voor zijn handelen was: kinderen hebben recht op respect, zij zijn volwaardige mensen en dienen als zodanig behandeld en serieus genomen te worden.

 

Maar het dilemma van vrijheid geven en grenzen stellen zal iedere opvoeder en ieder kind herkennen. Moeten we dan alles goedvinden? Nooit en te nimmer! zegt Korczak. Maar ja, hoe dan wel? En moeten kinderen dan maar alles goedvinden wat hun opvoeders doen?

 

Tijdens deze conferentie komt het thema op vele manieren aan de orde: Daisy Mertens (leraar van het Jaar 2016, finaliste Global Teacher Award 2019) laat zien hoe zij met de kinderen in haar klas werkt, Kindercorrespondent Tako Rietveld gaat in gesprek met jongeren die staken voor het klimaat, Jonas Deitert uit Berlijn toont ons hoe kinderparticipatie daar vorm krijgt, Mieke Vollenhoven vraagt zich af: ‘Waar houdt de leraar op? En waar begint hij?’

 

Er zijn workshops en activiteiten en het Jaarboek 2019, waarin het thema diepgaand aan de orde komt, wordt gepresenteerd. Hierin staan artikelen en verhalen van o.m. Luc Stevens en Jacques Vriens. Ook zal op deze dag de Janusz Korczak Scriptieprijs 2019 worden uitgereikt.

 

Meer weten? Kijk op http://korczak.nl/stichting/

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven