Nieuws

Een uur buitenspelen tegenover uur gamen

Vandaag, woensdag 12 juni, is het Nationale Buitenspeeldag. Uit recent onderzoek blijkt dat 15 procent van de kinderen nooit buiten speelt. Volgens organisator Jantje Beton moeten ouders afspraken hierover maken met hun kinderen: "Stel tegenover een uur gamen een uur buitenspelen verplicht."

Uit het onderzoek blijkt dat de invloed van ouders op het speelgedrag van hun kinderen niet onderschat mag worden. Vooral ouders uit de hogere klasses geven het slechte voorbeeld, schrijft NU.nl. Zelf brengen zij namelijk ook weinig tijd in de buitenlucht door. 


Het advies van Jantje Beton om tegenover een uur gamen een uur buitenspelen 'verplicht' te stellen, wordt door oogartsen nog meer kracht bijgezet: zij adviseren twintig minuten scherm, twintig seconden in de verte kijken en twee uur buitenspelen. 


Een ander probleem is dat ouders zich zorgen maken over de veiligheid in de buitenspeelomgeving. Dat is ook een reden waarom de kinderen binnen worden gehouden. Dit is een signaal dat de overheid zich volgens Jantje Beton ernstig moet aantrekken. 


Dat buitenspelen belangrijk is, onderschrijft hoogleraar biopsychologie Renate de Groot. Volgens haar functioneren de hersenen beter als er meer bloed en gezonde voedingsstoffen door het lichaam worden gepompt. Dat is een van de gevolgen van bewegen, benadrukt De Groot. Ze onderstreept dat de hoeveelheid beweging met name afneemt als de kinderen van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs verkassen. Deze afname in beweging is nadelig voor de hersenontwikkeling van de kinderen. 


De hoogleraar beklemtoont dat buitenspelen eveneens een positief effect heeft op de sociale vaardigheden. "Je doet je onbewust veel ervaringen op door op straat te spelen", stelt ze. "Je wordt je bewust van je omgeving en leert actiever prikkels te ontwaren. Dat is een belangrijk verschil met het bewegen op bijvoorbeeld een loopband in de sportschool."


De wetenschapper begrijpt niet dat ouders zich niet goed realiseren hoeveel kansen het buitenspelen aan de kinderen biedt. Met vrij weinig inspanning kan je een grote positieve invloed uitoefenen op de rest van het leven van de kinderen. In heel Nederland worden tijdens de Nationale Buitenspeeldag activiteiten georganiseerd. Lees er hier meer over. 

 

Deel dit artikel