Nieuws

Meer dan 100 speeltoestellen verwijderd

Recent schrapte gemeente Delft twintig speeltuinen. Hetzelfde gebeurt nu in Pijnacker-Nootdorp, waar binnenkort meer dan honderd speeltoestellen worden verwijderd. “Ze moeten er met hun handen van afblijven,” is te horen uit de wijk.

Van de 745 speeltoestellen in Pijnacker-Nootdorp en Delfgauw worden de komende 4 jaar rond de 110 verwijderd door bezuinigingen op het speelbudget. Het betreft wel speeltoestellen die aan het eind van hun levensduur zijn.
 

De bewoners hebben laten weten zich tegen het verwijderen van de toestellen te willen verzetten. “Mochten ze ons speelplekje aanpakken, dan ga ik direct handtekeningen verzamelen,” aldus Saskia Vrouwenvelder uit Nootdorp. “Als je dat als gemeente gaat doen, krijg je ‘sloperijen’,” vervolgt buurtbewoner Shirley Huijts. “Die kinderen gaan zich doodvervelen.”
 

Veiligheid

Huijts vervolgt: “Ik wil niet dat mijn zoon straks ver weg moet om ergens te kunnen spelen. Dat is gevaarlijk als hij een drukke weg over moet.” Die mening deelt Herman Stikkel, voorzitter van bewonersvereniging Koningshof in Pijnacker: “De speelplekken zijn natuurlijk vrij van auto’s. Ik snap dat er in bepaalde wijken meer ouderen wonen, maar misschien komen daar later weer jongere gezinnen.”
 

Onderzoek gemeente

De gemeente meldt echter onderzoek gedaan te hebben naar het speelgedrag van haar inwoners. Daaruit blijkt dat 8,6 procent van de kinderen aangeeft niet of slechts één keer per week buiten te spelen. Huijts herkent dit resultaat niet: “Ze spelen hier continu buiten, in weer en wind.”
 

Het is nog niet duidelijk hoeveel toestellen er in welke wijk worden verwijderd. De gemeente gaat binnenkort met bewoners kijken naar de verhouding tussen het aantal kinderen en speeltoestellen in de wijk.

Deel dit artikel