Nieuws

'Een hunebed is een grafmonument geen klimtoestel'

Een grafmonument dat respect verdient, dat is een hunebed vinden ze bij Stichting Het Drentse Landschap en Het Hunebedcentrum Borger. Om tegen te gaan dat mensen nog langer het grafmonument beklimmen zijn er nu borden geplaatst bij het hunebed in Borger. Als de maatregel effect heeft dan worden er bij andere hunebedden ook borden geplaatst.

Het is geen toeval dat er bij het hunebed van Borger als eerste een bord komt te staan. Het is het grootste grafmonument en gelegen bij Het Hunebedcentrum. In het hoogseizoen wordt het centrum bezocht door tienduizenden mensen. Over de reden zijn ze bij Het Drents Landschap duidelijk. Pauline Zomer namens de stichting: ''Aan de ene kant vertellen wij aan bezoekers dat het een monument is waar je respectvol mee moet omgaan. Vervolgens klimmen ze eroverheen. En dat geeft toch een vreemd beeld." 

Bewustwordingscampagne

Het gaat om een bewustwordingscampagne waarbij twee borden zijn geplaatst bij het hunebed. De ene toont symbolen dat klimmen niet is toegestaan, op het andere bord staan de huisregels. Klauterpartijen zijn niet alleen gevaarlijk, maar leiden ook tot schade aan de keien. "Een hunebed is géén goedgekeurd klimrek en ouders en kinderen zijn zich onvoldoende bewust van de gevaren van het klimmen”, vertelt Hein Klompmaker van Het Hunebedcentrum aan RTV Drenthe

Geen boetes

Zowel het centrum als Het Drentse Landschap vinden dat er maatregelen genomen moeten worden. “Maar we gaan er geen hek omheen zetten of een touw omheen spannen om het hunebed van een afstandje te kunnen bekijken, maar we gaan wel maatregelen nemen om het beklimmen tegen te gaan", zegt Pauline Zomer. Het Drents Landschap is niet van plan om met boetes te gaan werken, maar zal mensen er wel op aanspreken als ze in overtreding zijn.  

 

Deel dit artikel