Nieuws

Texel krijgt ultra-duurzame woningen

Op Texel worden ten oosten van Den Burg 15 ultra-duurzame woningen in een collectief woonlandschap ontwikkeld. De woningen slaan veel CO2 op en de energiebehoefte van de woningen is minimaal.

KRKTR Projectontwikkeling en Beyond Now conceptontwikkeling hebben de tender gewonnen voor het Knooperf op Texel. Duurzaam architectenbureau ORGA tekent voor het ontwerp. Zij lieten zich inspireren door de Texelse architectuur en geven elke woning een andere uitstraling en grootte. Buiten5 is binnen dit project betrokken als ontwerper van de buitenruimte, Merosch integreert de hoge ambities van gemeente Texel op het gebied van gezondheid en energie in het plan.

Meedenken en meebeslissen

Binnen het project wordt een balans gecreëerd tussen privé en collectief. Bewoners mogen vanaf het begin meebeslissen over de inrichting van het woonlandschap. Dat stimuleert de sociale duurzaamheid. Daarbij worden de bewoners begeleid om van idee naar een concreet plan te gaan.

Bewuste materiaalkeuze

De natuurlijke bouwmaterialen die in het ontwerp worden gebruikt, zijn demonteerbaar en kunnen aan het einde van de levensduur van de woning hergebruikt worden. De materialen die niet kunnen worden hergebruikt, worden gecomposteerd en zijn op deze manier niet schadelijk voor het milieu. Zonnepanelen en slimme techniek zorgen vervolgens voor duurzame energieopwekking.

 


De woningen zijn ‘all-electric’ en wekken meer energie op dan de bewoners en woningen nodig hebben. Hierdoor gaat het verder dan ‘nul-op-de-meterwonen’ en wordt het meer het leven met nul-op-de-meter. De extra opgewekte energie kan worden ingezet voor bijvoorbeeld elektrische (deel) auto’s.Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel