Nieuws

Is de veiligheid van buiten spelen in het geding?

Ouders vinden de omstandigheden voor buiten spelende kinderen minder veilig dan tien jaar geleden. En dat niet alleen, veel ouders verwachten zelfs dat de veiligheid over tien jaar nog minder is dan nu.

Dat is één van de uitkomsten van een onderzoek uitgevoerd in het kader van de tiende Buitenspeeldag. Aan het onderzoek, uitgevoerd door Motivaction (in opdracht van Viacom, het bedrijf achter Nickelodeon), hebben ruim duizend ouders met minimaal 1 kind in de leeftijd van 6 tot en met 12 jaar meegewerkt.

Gezond, ontwikkeling, sociale contacten

Het onderzoek richtte zich op het belang van buiten spelen en de speelomstandigheden. Ouders zijn het unaniem met elkaar eens over het belang van buitenspelen. Ze vinden buiten spelen belangrijk voor de gezondheid en de ontwikkeling van hun kinderen (98%). Verder maakt buiten spelen kinderen blij (95%) en het is daarnaast goed voor de sociale contacten van hun kinderen (96%). Bovendien geeft 72% van de ouders zelf even rust te hebben wanneer hun kinderen de hort op zijn om te spelen.

Onveilig en twijfels over voorzieningen

Minder rooskleurig zijn de cijfers over de omstandigheden. Opvallend is dat 84% van de ondervraagde ouders aangeeft dat de buurt tien jaar geleden veiliger was voor kinderen dan nu. Sterker nog: 67% van de ouders verwacht dat de veiligheid over tien jaar nog minder is dan nu. Over het voorzieningenaanbod is ook niet iedereen tevreden: 29% van de ouders vindt dat er te weinig mogelijkheden zijn voor hun kinderen om buiten te spelen (32% in stedelijk gebieden, 29% daarbuiten). Ook over de kwaliteit van de voorzieningen rijzen twijfels: 22% van de ouders geeft een onvoldoende.

Tiende Buitenspeeldag

Het is vandaag de tiende Buitenspeeldag. Tijdens de jubileumeditie worden door het hele land buitenspeelactiviteiten gehouden, waar meer dan honderdduizend kinderen aan deelnemen. Meer informatie: www.buitenspeeldag.nl

Deel dit artikel