Nieuws

Emma Kinderziekenhuis primeur met mobiel Cruyff Court

In het Emma Kinderziekenhuis/ AMC Amsterdam stond ter ere van het 150 jarige jubileum en de voltooiing van een grootscheepse verbouwing het eerste mobiele Cruyff Court opgesteld.

Er zijn wereldwijd inmiddels meer dan 200 Cruyff Courts, maar een mobiele variant die snel opgebouwd en afgebroken kan worden was er eerder nog niet. Dit mobiele speelplein stond opgesteld in de verbouwde centrale hal van het Emma Kinderziekenhuis, met Koning Willem-Alexander als eregast. 
 

Het ontwerp is van sport- en speeltoestellenleverancier Nijha, die de mobiele Cruyff Court een 'tijdelijke opstelling met de kwaliteit en look and feel van een permanente opstelling' noemt. 
 

Technische info

Het mobiele Cruyff Court bestaat uit twee aluminium inklapbare doelen van 4x2 meter. De boarding bestaat uit stalen modules van 2 meter breed (10 kg p/st.). Deze bestaat uit een staander voorzien van twee horizontale C-profielen die in elkaar geschoven kunnen worden. De stabiliteit wordt gehaald uit los te plaatsen stalen verzwaringsbalken (28 kg/st.) Vervolgens kan er een dubbelstaafsmat (6-5-6 mm en 13kg) in de C-profielen geschoven worden die twee modulen met elkaar verbinden. Dit wordt herhaald totdat het hele Cruyff Court is opgebouwd.


Op deze manier kan afhankelijk van het aantal toegepast modules de veldafmetingen worden aangepast. Met het court is een veldafmeting van maximaal 20x30m haalbaar. In de staanders van de modules kunnen aluminium palen geschoven worden waar een fijnmazig net in bevestigd kan worden die als ballenvanger dienst doet.
 

Cruyff Courts

Volgens de Johan Cruyff Foundation hebben kinderen te weinig tijd, ruimte en aandacht voor bewegen. Marloes Mulder, manager Fondsenwerving: "Daarom willen wij kinderen een goede en veilige plek in de buurt geven om te sporten. Wij doen dit onder andere door de Cruyff Courts, een moderne invulling van het aloude trapveldje. Het Cruyff Court is een ontmoetingsplek voor de hele buurt. Om ook tijdens onze evenementen een faciliteit te kunnen bieden, hebben wij nu het mobiele Cruyff Court."

Deel dit artikel