Nieuws

Speeltoestel speciaal voor blinden en slechtzienden

Bartiméus in Zeist beschikt sinds kort over een 'Groot Vriendelijk Speeloog'. Dit is een speeltoestel in de vorm van een oog met vooral een educatieve waarde.

Het toestel is in eerste instantie ontwikkeld om slechtziende kinderen vertrouwd te laten raken met het oog, schrijft Nieuwsbode Zeist. Orthoptisten Heleen van Veen en Florine Pilon zijn de bedenkers van het speeltoestel. Zij hebben het speeltoestel bedacht, omdat ze de slechtziende kinderen op een speelse manier iets willen bijbrengen over het oog.

Speelse educatie

"We vinden het heel belangrijk dat de kinderen snappen wat er met hun ogen aan de hand is", vertelt Pilon. "Het speeloog is als het ware een rond kamertje dat is bekleed met een soort behang. Dat behang moet het netvlies voorstellen. In het netvlies zit ook een specifiek stukje, dat heet de gele vlek. Met de gele vlek is het mogelijk om details te zien. Daarnaast zijn op het speeltoestel 'bloedvaten' aangebracht. Via de oogzenuw op de glijbaan komen de kinderen weer naar buiten.

Voor jong en oud

Het speeltoestel is niet alleen voor kleine kinderen, maar ook juist voor de oudere kinderen geschikt. De kinderen zijn enthousiast, zo vertellen de orthoptisten. Met het speeltoestel willen de orthoptisten op een speelse manier aan de kinderen uitleggen wat er aan onderzoeken staat te gebeuren rondom de ogen van de kinderen. 


Het idee voor het speeltoestel was dus vanaf het begin duidelijk. Wel was het nog een hele uitdaging om een bouwer voor het speeltoestel te vinden. Eerst zochten de orthoptisten hulp bij verschillende ziekenhuizen, maar dit bracht helaas geen succes. Na lang zoeken vonden Pilon en Van Veen het bedrijf Blow Ups, uit Limburg. Dat bedrijf heeft ervaring met dergelijke speeltoestellen en durfde de uitdaging wel aan. 

Deel dit artikel