Nieuws

Kortrijk heeft eerste klimaatspeelplaats van België

Basisschool Sint-Paulus in Kortrijk heeft de allereerste Klimaatspeelplaats van België. Het stenen schoolplein is veranderd in een prikkelend speel- en leerlandschap waar speelnatuur en biodiversiteit een plek gekregen hebben.

De voorheen 4000 vierkante meter stenen speelplaats biedt kinderen de ruimte om te sporten en te bewegen. Avontuurlijk spel mag, vrij spelen krijgt alle kansen, ontdekken en leren is een must. "Voor onze school was het belangrijk dat we nadachten over de hitte-stress die veroorzaakt worden door overvloedige zonneschijn op een kale betonnen vlakte", zo klinkt het vanuit Basisschool Sint-Paulus. "Daarnaast is ook de luchtkwaliteit op en rond onze school van belang. Ook hier spelen meer bomen een belangrijke rol. Ze helpen mee onze CO2-uitstoot op te vangen, houden dit vast en filteren zo mee de lucht."

Om de kinderen het belang van biodiversiteit en een gezond ecosysteem bij te brengen, helpen ze mee met het verzorgen van de speelplaats. Via lessen in de openlucht en contact met het groen krijgen ze verantwoordelijkheid over hun speelplaats. Ouders helpen mee met het bijenproject ‘Bie Paulus’. Dat project moet ook zorgen dat de kinderen uiteindelijk de essentie snappen van waar een gezond ecosysteem voor staat.

Volgens meester Cédric Ryckaert zegt tegen de VRT over de groene en open speelplaats: "Het is eigenlijk een mix tussen verharding, met veel plek voor sport. De andere helft is onthard, met zand en kiezeltjes. Veel speeltoestellen en groen. Intussen hebben we ook papa's die hier bijen kweken, daardoor hebben we onze eigen honing. We hebben ook onze eigen moestuin en kippen. Ik denk dat dat wel de toekomst is voor scholen. Zo kunnen we mee impact hebben op de klimaatverandering.

Lees er hier meer over!Dit artikel komt uit Straatbeeld

Deel dit artikel