Nieuws

Normcommissie voor calisthenics in oprichting

De populariteit van de acrobatische krachtsport calisthenics is in opmars. Deze sport combineert kracht, fitness en turnen, waarbij gebruik wordt gemaakt van het eigen gebruik van de sporter.

Op initiatief van verschillende marktpartijen wordt een normcommissie opgericht die afspraken gaat maken voor de toestellen voor deze sport. Calisthenics is een sport waar niet alleen wordt gewerkt aan spieren en conditie, maar waarbij ook acrobatische manoeuvres worden uitgehaald. Een van de voordelen van de sport is dat je naast je eigen lichaamsgewicht weinig andere zaken nodig hebt, behalve een statisch toestel en een geschikte omgeving. Deze toestellen krijgen met calisthenics veel te verduren. 


Omdat deze sport nog vrij jong is, zijn er op nationaal en internationaal niveau nog onvoldoende richtlijnen en afspraken over de veiligheid en kwaliteit van deze toestellen. Het beoefenen van deze sport op toestellen die niet hiervoor ontworpen zijn kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Er is noodzaak om letterlijk de lat op de juiste hoogte te leggen en goede afspraken te maken over veiligheid en kwaliteit. 


Voor de normcommissie Calisthenics en het maken van afspraken zijn belanghebbende partijen zoals producenten, sportparkeigenaren, overheden/gemeentes en certificerende partijen van harte welkom. De eerstvolgende vergadering vindt plaats op dinsdag 11 juni bij NEN in Delft. Voor informatie over deze vergadering, de normcommisie of het normalisatieproces, neemt u contact op met Erik Spits, consultant Agrofood en Consument. Telefoonnummer: 015 2 690 476, email: afc@nen.nl.

Deel dit artikel