Gezinsvriendelijke wijken dossier

donderdag 16 februari 2012
timer 3 min
Nieuw dossier gezinsvriendelijke wijken Het Nederlands Jeugdinstituut heeft een digitaal dossier gepubliceerd over gezinsvriendelijke wijken. In gezinsvriendelijke wijken kunnen kinderen prettig opgroeien en ouders goed opvoeden. In het dossier zijn kenmerken beschreven zoals goede fysieke inrichting, goede sociale voorzieningen en een goede samenleving met buurtbewoners.
Gezinsvriendelijke wijken dossier

Het predikaat 'kindvriendelijk' wordt vaak uitgedeeld aan gemeenten met voldoende speelruimte. Maar er zijn meer factoren van belang. In het dossier worden kenmerken van kind- en gezinsvriendelijke wijken beschreven, zoals een goede fysieke inrichting, goede sociale voorzieningen en een goede samenleving met buurtbewoners.

Initiatieven op beleidsniveau


Ook worden de initiatieven op beleidsterreinen uitgewerkt, zoals de ontwikkeling van Centra voor Jeugd en Gezin en brede scholen. Jongeren worden ook gestimuleerd om activiteiten te ondernemen als maatschappelijke stages, deelname aan lokale jongerenraden en het organiseren van wijkevenementen.

Verschillende ranglijsten voor gezinsvriendelijkheid


Het is niet eenduidig vast te stellen hoe gezinsvriendelijk een buurt of gemeente is. Toch zijn er prijzen en ranglijsten voor kind- en gezinsvriendelijke gemeenten. Daarbij wordt meestal gekeken hoe geschikt de omgeving is voor kinderen, en dan vooral voor jonge kinderen. Dat betekent: veel aandacht voor voldoende speelruimte en groen. Hieronder een aantal andere ranglijsten die op ieder een andere manier vaststellen hoe gezinsvriendelijk gemeenten zijn.

Project Kinderen in Tel


Welke aspecten van gemeenten zijn belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van kinderen? Dat staat centraal in het project 'Kinderen in Tel' van het Verweij-Jonker Instituut. Jaarlijks stellen de onderzoekers een rapport op over bijvoorbeeld het aantal kinderen dat woont in een achterstandswijk en de hoeveelheid speelruimte in een gemeente. Daarbij zeggen de cijfers niet altijd of een gemeente het goed doet: een hoger percentage kinderen met een indicatie voor jeugdzorg duidt misschien op meer kinderen met wie het slecht gaat, maar kan ook wijzen op een betere toegankelijkheid van de jeugdzorg.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu toont in de 'Atlas Volksgezondheid' kaarten op basis van Kinderen in Tel. Bekijk hier bijvoorbeeld de hoeveelheid openbare speelruimte per gemeente.


Aandachtswijken


De rijksoverheid richt zich sinds 2007 op het verbeteren van veertig zogenaamde 'aandachtswijken'. In deze wijken zijn de bewoners het minst tevreden over hun woning, voelen ze zich onveilig en ervaren ze overlast. Ook ouders vinden veiligheid belangrijk in hun wijk, zowel wat betreft de verkeerssituatie als de criminaliteit. Meer informatie hierover vindt u bij rijksbeleid en gemeentelijk beleid.
Meer informatie over de aandachtswijken vindt u op deze website van de overheid.

Wijken met een bijzondere aanpak


Er bestaan nog meer ranglijsten van wijken op basis van aspecten die voor gezinnen belangrijk zijn. Het Kenniscentrum Stedelijke Vernieuwing maakte een overzicht van wijken waarvoor een aanpak is ontwikkeld door de overheid. Bijvoorbeeld om de sociale samenhang of de leefbaarheid te bevorderen. Zulke doelstellingen zijn ook belangrijk voor de gezinsvriendelijkheid van een wijk.
Op deze website van het kenniscentrum vindt u het wijkoverzicht.



Milieu-omstandigheden slecht voor veel Nederlandse kinderen


De plaatselijke milieu-omstandigheden zijn in Nederland het slechtst, in vergelijking met de andere OESO-landen. Dit wordt gemeten op basis van gegevens over lawaaierige omstandigheden thuis en in de omgeving, en over vuil, roet, vervuiling en afval rond het huis en in de omgeving. In Nederland woonde in 2006 39 procent van alle kinderen van 0 tot 17 jaar in een huis met slechte plaatselijke milieu-omstandigheden. In Australië woonde het laagste aantal kinderen (11 procent) in een huis met slechte plaatselijke milieu-omstandigheden. Het OESO-gemiddelde bedraagt 25 procent (OECD 2009).

Lees hier meer over het OECD onderzoek.


Bron: Nederlands Jeugdinstituut
 

 

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Gezinsvriendelijke wijken dossier

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Toolbox helpt gemeenten bij monitoren en evaluatie buitenspeelbeleid

16 feb om 12:34 uur

Om inzicht te krijgen in de voortgang van beleidsdoelstellingen is monitoring en evaluatie van dat beleid van…

Lees verder »
flash_onNieuws

Advies NLsportraad: 'Maak dagelijks bewegen vanzelfsprekend'

2 feb om 09:25 uur
De Nederlandse Sportraad adviseert om bewegen integraal op te nemen in het dagelijks leven. Zowel op scholen,…
Lees verder »
rrrrrrrrrrrrr
descriptionArtikel

Onvoldoende steun Tweede Kamer aan IVN

30 jan om 16:05 uur
Ondanks de inzet van een groot aantal partijen heeft de Tweede Kamer besloten geen prioriteit te geven aan het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Onderzoek: hoe beweegvriendelijk is Nederland?

8 nov 2023
Het Mulier Instituut brengt in kaart hoe beweegvriendelijk Nederland is. Dat doen we met de Kernindicator…
Lees verder »
descriptionArtikel

Per 1 juli nieuw Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen

1 jul 2023

Per 1 juli vervangt de Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen 2023 (WAS2023) het Warenwetbesluit…

Lees verder »
descriptionArtikel

“Er is nog onvoldoende aandacht voor het belang van een beweegvriendelijke buitenruimte”

12 jun 2023
Het Rijk streeft ernaar dat driekwart van de Nederlandse bevolking in 2040 aan de beweegrichtlijnen voldoet. In…
Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

Jantje Beton schrijft 'brandbrief' aan Nederlandse burgemeesters

2 jun 2023
Op dinsdag 30 mei hebben alle burgemeesters een brandbrief ontvangen van Jantje Beton. Buitenspelen staat in heel…
Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

Gouda is meest speelvriendelijke gemeente van Nederland

23 mei 2023
Tijdens een feestelijke uitreiking is op het stadhuis van Leiden op 22 mei de Jantje Beton Prijs voor meest…
Lees verder »