Nieuws

Almere staat particuliere speeltoestellen toe in OR

Toezichthouders van de gemeente Almere zullen speeltoestellen die door particulieren in de openbare ruimte worden geplaatst niet meer verwijderen. Voorheen gebeurde dat wel omdat de gemeente alle risico’s wilde afdekken.


Op de Jacques Brelweg werd gisteren door wethouder Ed Anker symbolisch het eerste particuliere speeltoestel in gebruik genomen. De buurtkinderen zijn dolblij met de trampoline die op het gemeentegras staat.

 

Extra risico

Almere is waarschijnlijk de eerste gemeente van Nederland die haar bewoners op deze manier extra speelruimte geeft. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport volgt de Almeerse ontwikkelingen dan ook op de voet. Anker erkent dat de gemeente met dit besluit extra risico loopt. Bij ongelukken kan de gemeente aansprakelijk worden gesteld. Speeltoestellen moeten immers aan wettelijke veiligheids- en kwaliteitseisen voldoen. Ook moet er regelmatig gecontroleerd worden. ,,We zijn ons ervan bewust dat we een extra risico lopen, maar dat nemen we als college voor lief. We gaan er vanuit dat mensen hun eigen verantwoordelijkheid nemen.
 

Bestuurlijke rugdekking

Tenslotte wil iedereen dat zijn kind veilig kan spelen. Onze toezichthouders zullen er overigens gewoon op toezien dat de toestellen veilig zijn. Als dat niet het geval is, zullen zij de bewoners er op aanspreken. Daarna kunnen ze evengoed nog besluiten om het object te laten verwijderen’’, aldus Anker, die de toezichthouders met dit besluit ’bestuurlijke rugdekking’ wil geven. Mocht er een schadeclaim binnenkomen dan zal de gemeente volgens Anker wel eerst kijken of de eigenaar van het speeltoestel aansprakelijk kan worden gesteld.
 

Beter contact met buren

De bewoners van de Jacques Brelweg zijn blij met de extra vrijheid die ze hebben gekregen. ,,Er komen steeds minder speelplekken voor kleine kinderen en je wilt toch dat ze lekker buiten kunnen spelen. Nu kunnen we dat zelf regelen. Je ziet ook dat het contact tussen de buurtkinderen hierdoor beter wordt. Of ze nu drie of vijftien jaar oud zijn, ze trekken allemaal naar elkaar toe’’, aldus buurtbewoonster Pine Schuurmans.
 

Bron: Almere Vandaag

Deel dit artikel