Interview Tim Gill: Einde aan Zero risk

dinsdag 17 juni 2014
timer 5 min
De Engelse speelgoeroe Tim Gill pleit voor betere balans tussen risico en ontdekken. Nederlandse ouders zijn een stuk relaxter als het om buitenspelen van hun kinderen in relatie tot veiligheid gaat. Toch constateert Gill ook in ons land dat we het liefst risico’s uitbannen. En daar zijn ze nu in Engeland net van afgestapt. Inclusief Linked-In Discussie!

Batterijkinderen

Gill constateert dat de bewegingsvrijheid van kinderen is afgenomen. Kinderen zoeken van oudsher altijd een plekje waarbij ze uit het zicht zijn van ouders om zo van enige vrijheid te genieten. Maar de vrijheid wordt meer en meer beperkt en ouders willen alleen nog maar controle en overzicht. Gill hanteert in deze de term ‘batterijgestuurde kinderen’.  Kinderen die je op afstand als een radiografische auto kunt besturen. “Maar”, zo stelt Gill, “dat helpt kinderen echt niet om om te gaan met de ups en downs in het dagelijkse leven.”

 

Basisveiligheidsnorm

Gill pleit hij voor een goede mix tussen veiligheid en ruimte om te ontdekken. Gill heeft daar in Engeland het nodige missiewerk voor moeten verrichten. Vijftien jaar geleden waren speelplekken in Engeland vooral erg saai geworden onder druk van advocaten en andere bezorgde partijen. Gill: “Dus zijn we teruggegaan naar wat de basisprincipes zijn van spelen. Dat in relatie tot een basisveiligheidsnorm. We hebben steun gezocht en gevonden bij alle partijen die bezig zijn met veiligheid en het heeft uiteindelijk geleid tot een enorme verandering in de professionele kijk op de balans tussen veiligheid en ontdekken.”

 

Risico Managen, niet uitbannen

De overheid kwam uiteindelijk met nieuwe richtlijnen, opgesteld door Gill en co: Managing Risk in Play Provision: Implementation Guide.  Gill: “Het grote verschil is dat in het verleden alleen werd gekeken naar negatieve kanten van risico. Wat kan er gebeuren? In de nieuwe richtlijnen wordt nu ook gekeken naar de positieve opbrengsten van spelen. Het heeft tot gevolg dat kinderen nu dus risico’s mogen lopen om zich daarmee beter te ontwikkelen. Speeltuinen zijn er enorm door veranderd en zien er totaal anders uit dan pakweg tien jaar geleden. Meer uitdaging in toestellen, speciaal gemaakte toestellen en meer ingebed in het landschap.”

 

Aanpassingen en lessen

Volgens Gill hebben in Engeland inmiddels wetgever, politiek, media en advocatuur ook hun meningen en gedrag aangepast. Ook bij ouders heeft het geleid tot een meer open benadering tot het lopen van risico’s. Gill vat het Engelse missiewerk samen in vier lessen:

1. We hebben hard gewerkt aan consensus. Partijen de ruimte gegeven om input te leveren om zo tot een gezamenlijke visie te komen.

2. We hebben een goede analyse van ongevallen in speeltuinen gemaakt. Daaruit bleek dat het probleem  minder groot was dan gedacht.

3. We hebben overheid ervan overtuigd dat er een nieuwe benadering nodig is. Met name de steun van het Health and Safety Executive was cruciaal.

4. We hebben het veiligheidsvraagstuk breder getrokken door niet alleen naar veiligheid te kijken maar naar hoe we in het algemeen kijken naar onze overbezorgdheid jegens kinderen.

 

Alle landen conservatief met risico

Gill besluit zijn betoog met de stelling dat de situatie in Nederland natuurlijk een andere is dan die in Engeland. Maar, zo zei hij ook: “In mijn gesprekken heb ik geconstateerd dat alle landen eigenlijk heel conservatief omgaan met risico’s in spelen. Dus de belangrijkste les die ik wil trekken, is: denk niet dat het onoverkomelijk is dat de maatschappij meer en meer risicoavers is geworden. In Engeland zijn we erin geslaagd om te gaan van ‘no fear’ en ‘zero risk’ naar een situatie waarbij risico’s en uitdaging veel meer in balans zijn.”

 

Vijf observaties van Gill over de Nederlandse speelsituatie:

* Nederlandse kinderen hebben meer speelruimte om bijvoorbeeld met de fiets of lopend eropuit te trekken dan Engelse kinderen.

* In Nederland zijn speelplekken dominanter aanwezig in de openbare ruimte dan in Engeland. Er zijn er ook meer.

* Nederlandse ouders zijn toleranter in buitenspelen dan Engelse ouders.

* Nederlanders zijn meer relaxed dan Engelse ouders als het buitenspelen van kinderen en risico’s betreft. De meeste schoolpleinen in Engeland zijn na schooltijd gesloten en er staan grote hekken omheen.

* En toch wordt het debat in Nederland ook gedomineerd door veiligheid en risico. Ook in Nederland wil men risico’s het liefst uitbannen. De wereld lijkt dus ook in dat opzicht één speelveld.

 

Meng u in de Discussie!

Rondom dit artikel is een Discussie opgezet op LinkedIn, binnen de BuitenSpelen Group. Zou u ook wel beleidshandvatten willen om het risico weer terug te brengen op uw speelplekken? Of denk u dat gemeenten, ouders, leraren en verzorgers helemaal niet klaar zijn voor uitbanning van het Zero Risk beleid? Klik hier, meld u aan voor de groep en praat mee!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Interview Tim Gill: Einde aan Zero risk

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Toolbox helpt gemeenten bij monitoren en evaluatie buitenspeelbeleid

16 feb om 12:34 uur

Om inzicht te krijgen in de voortgang van beleidsdoelstellingen is monitoring en evaluatie van dat beleid van…

Lees verder »
flash_onNieuws

Advies NLsportraad: 'Maak dagelijks bewegen vanzelfsprekend'

2 feb om 09:25 uur
De Nederlandse Sportraad adviseert om bewegen integraal op te nemen in het dagelijks leven. Zowel op scholen,…
Lees verder »
rrrrrrrrrrrrr
descriptionArtikel

Onvoldoende steun Tweede Kamer aan IVN

30 jan om 16:05 uur
Ondanks de inzet van een groot aantal partijen heeft de Tweede Kamer besloten geen prioriteit te geven aan het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Onderzoek: hoe beweegvriendelijk is Nederland?

8 nov 2023
Het Mulier Instituut brengt in kaart hoe beweegvriendelijk Nederland is. Dat doen we met de Kernindicator…
Lees verder »
descriptionArtikel

Per 1 juli nieuw Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen

1 jul 2023

Per 1 juli vervangt de Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen 2023 (WAS2023) het Warenwetbesluit…

Lees verder »
descriptionArtikel

“Er is nog onvoldoende aandacht voor het belang van een beweegvriendelijke buitenruimte”

12 jun 2023
Het Rijk streeft ernaar dat driekwart van de Nederlandse bevolking in 2040 aan de beweegrichtlijnen voldoet. In…
Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

Jantje Beton schrijft 'brandbrief' aan Nederlandse burgemeesters

2 jun 2023
Op dinsdag 30 mei hebben alle burgemeesters een brandbrief ontvangen van Jantje Beton. Buitenspelen staat in heel…
Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

Gouda is meest speelvriendelijke gemeente van Nederland

23 mei 2023
Tijdens een feestelijke uitreiking is op het stadhuis van Leiden op 22 mei de Jantje Beton Prijs voor meest…
Lees verder »