Interactieve workshop: So You Think You Can Eat

dinsdag 18 maart 2014
timer 4 min
De Stichting So You Think You Can Eat start na de zomervakantie met een collegetour langs Nederlandse middelbare scholen. Met een vernieuwende interactieve workshop die de taal van de jongeren spreekt, wil de stichting ruim 50.000 leerlingen bewust maken van hun slechte eetgewoontes en gebrek aan lichaamsbeweging.

Kinderen bereiken

Ondanks alle voorlichtingscampagnes van de laatste jaren is nog steeds 1 op de 7 Nederlandse kinderen te zwaar, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Vooral middelbare scholen worden geconfronteerd met het slechte eetgedrag van hun leerlingen, die leven op energiedrankjes en zakken chips. Volgens de stichting SYTYC Eat lijken jongeren tussen de 12 en 17 jaar immuun voor reclamecampagnes en goedbedoelde adviezen. “Iedereen heeft het erover, maar kinderen luisteren niet meer naar corrigerende opmerkingen van hun docenten of ouders,” zegt fitness en voedingsexpert Andy Han van de stichting. De vraag die hij en zijn team zich stelden was dan ook: hoe kunnen we met al onze kennis en ervaring toch die doelgroep bereiken? 

Interactieve workshop

Dat mondde uit in een interactieve workshop waarin leerlingen en ouders zien wat er met je lichaam gebeurt als je slechte eetgewoontes hebt en te weinig beweegt. Daarvoor neemt het team onder meer cardio-apparatuur, een tuinhaard, 10 kilo vet en een scooter mee. Leerlingen spelen aan het eind de quiz ‘petje op - petje af’. De kern van de boodschap gaat terug naar de basis: stop met lijnen en diëten, sla geen maaltijden over, eet volgens de Schijf van Vijf en beweeg minimaal een uur per dag.

Succesvolle pilot

De collegetour volgt op een succesvolle pilot eerder dit jaar op het Walburg College in Zwijndrecht. Daar deden 1000 leerlingen mee aan de workshop. Die vertelden er thuis zo enthousiast over, dat 125 ouders aanschoven voor de avondsessie. “Dat was in januari en het is nu nog het gesprek van de dag,” stelt directeur Bart Jan Geers van het Walburg College. “Dat geen enkele leerling met zijn mobieltje zat te spelen is ook een teken aan de wand. Na de workshop hebben zich bijna tachtig leerlingen vrijwillig aangemeld voor vervolgsessies in hun eigen tijd. Een jongen is door gewoon regelmatig te eten al zeven kilo afgevallen.”

‘Meer theater dan workshop’

Volgens Geers is de workshop meer een theatervoorstelling dan een voorlichtingsles. “Ik heb het niet zo op externen die iets komen vertellen, want negen van de tien keer gaat het nergens over. Maar Andy weet de leerlingen wel te raken. Zo toont hij een scooter en vertelt daarbij een schitterend verhaal over de brandstof die zo'n ding nodig heeft. Net zoals het menselijk lichaam elke dag brandstof nodig heeft. Dat zijn herkenbare metaforen en dat is wat je nodig hebt om leerlingen te bereiken,” aldus de directeur.

No-nonsens manier

Chantal Kenens van de Dienst Gezondheid & Jeugd (voorheen GGD Zuid-Holland Zuid) juicht het toe dat scholen meedoen aan de collegetour. “Er wordt al veel gedaan aan gezonde leefstijl op scholen, maar dit is een bijzondere en vernieuwende vorm. Als directies hierbij aanwezig waren geweest, weet ik zeker dat ook zij enthousiast zouden zijn en ermee aan de slag willen,” zegt zij. “Andy vertelt een persoonlijk verhaal en gaat op een non-nonsens manier aan de slag. Ook goed is dat er aandacht besteed wordt aan leerlingen die op de verkeerde manier lijnen. Dat zien wij in onze cijfers vooral terug bij meisjes die een normaal gewicht hebben en toch willen afvallen.”

JOGG

De stichting sluit met zijn workshop aan bij het Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) programma dat in diverse Nederlandse gemeenten loopt. Tevens is de workshop een aanvulling op het beleid van 'De Gezonde School'.

Kijk voor meer informatie over de workshop en het team erachter op: www.sytyc-eat.nl

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

fffff
flash_onNieuws

De week van de rechtvaardige straat: de straat is voor iedereen

10 apr om 09:48 uur
Van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht voor om de…
Lees verder »
flash_onNieuws

Jantje Beton slaat alarm

3 apr om 13:08 uur

Jantje Beton is op 3 april jl. de campagne Het Buitenspeelalarm gestart. Ze wil hiermee een krachtig signaal…

Lees verder »
flash_onNieuws

Buitenspelen met 'oude troep' pedagogisch verantwoord

26 mrt om 09:06 uur

Een rommelspeeltuin: een speeltuin waar niet alleen speeltoestellen staan, maar ook 'oude troep' zoals tonnen…

Lees verder »
rrr
flash_onNieuws

Ondersteuningsaanbod voor gemeenten moet buiten spelen stimuleren

14 feb om 14:08 uur
De ambitie van het demissionaire kabinet is dat in 2024 75 procent van de Nederlanders voldoet aan de…
Lees verder »
gezonde leefomgeving
descriptionArtikel

Hoe kunnen vuistregels de gezonde leefomgeving bevorderen?

14 feb om 09:12 uur
Neem je deel aan het inrichten van de openbare ruimte en heb je interesse in het integreren van…
Lees verder »
watergames foto 1
descriptionArtikel

Verrijk uw gemeente met een duurzame waterspeelplaats

9 feb om 11:00 uur
Een duurzame waterspeelplaats, ook wel een spray park genoemd, kan uw gemeente een kleurrijke en…
Lees verder »
rrr
flash_onNieuws

Sport en preventie hoger op agenda in lokale sportakkoorden

7 feb om 11:00 uur
Bij de herijking van de lokale sportakkoorden is meer aandacht voor sport en preventie aangebracht. Ook de thema's…
Lees verder »
flash_onNieuws

Advies NLsportraad: 'Maak dagelijks bewegen vanzelfsprekend'

2 feb om 09:25 uur
De Nederlandse Sportraad adviseert om bewegen integraal op te nemen in het dagelijks leven. Zowel op scholen,…
Lees verder »