Nieuws

Opening natuurspeelbos Urk

Het natuurspeelbos in Urk is geopend. De schoolkinderen die meehielpen met het ontwerp mochten het natuurspeelbos als eerste uitproberen. Gedeputeerde Jan-Nico Appelman en wethouder Geert Post onthulden de natuurlijke speelplek.

Opening natuurspeelbos Urk

Initiatief Flevo-landschap


Twee jaar geleden diende initiatiefnemer Het Flevo-landschap het plan voor het eerst in bij de Provincie Flevoland die hier positief tegenover stond. Het Flevo-landschap ging met de gemeente Urk en Stichting Buurtwerk om de tafel om de plannen verder uit te werken. Het natuurspeelbos is bedoeld om de jeugd op Urk meer te betrekken bij het Urkerbos. Eind november 2011 begonnen de werkzaamheden. Het speelbos is gericht op kinderen van 6 tot 12 jaar oud.

Hulp waterschap Zuiderzeeland


Onder begeleiding van Stichting Buurtwerk maakten de leerlingen van verschillende Urker basisscholen tekeningen en maquettes van hun ideale natuurspeelbos. Die waren zo inspirerend, dat Waterschap Zuiderzeeland aanhaakte om een beekloop en natuurvriendelijke oevers aan te leggen en de gemeente Urk extra geld uittrok om het bos nog mooier te kunnen maken. Nu kunnen kinderen er hutten bouwen, aan lianen slingeren, door het water spetteren en in bomen klimmen.

Speelvoorzieningen


Het Natuurspeelbos heeft diverse speelvoorzieningen zoals een touwloop, kabelbaan, balanceerbrug, stapstraat, balanceerloop en boombrug. Ook is er een ‘natuur-ontdekpad’ aangelegd waar kinderen op speelse wijze kunnen leren over de natuur. Het speelbos biedt aan scholen, buurtverenigingen en de stichting Buurtwerk Urk de mogelijkheid om diverse sport- en spelactiviteiten in de natuur te organiseren.

Samenwerking


De realisatie van het natuurspeelbos is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Urk, Waterschap Zuiderzeeland en Het Flevo-landschap. Ook de financiering ervan wordt mogelijk gemaakt door verschillende organisaties. Zo wordt de basis gevormd door een financiële bijdrage van Europa en de Provincie Flevoland (Leader subsidie). Daarnaast zijn het de gemeente Urk, Waterschap Zuiderzeeland en de Nationale Postcode Loterij die financieel bijdragen aan de realisatie.

Website: www.flevolandschap.nl
 

Deel dit artikel