Nieuws

Kenniscafé sport en bewegen online: wie geven we ruimte?

Van wie is de wijk? Welke stem telt mee als het gaat om het inrichten van de buurt? Hoe zorg je dat de openbare ruimte ‘inclusief’ wordt? Oftewel: wie geven we de ruimte? Met die titel organiseert Kenniscentrum Sport & Bewegen – in samenwerking met de Alliantie ‘Sporten en bewegen voor iedereen’ – op maandag 26 oktober tussen 15.00 en 17.00 uur een online kenniscafé over de inclusieve beweegvriendelijke omgeving.

Belangenbehartigers, wetenschappers en beleidsmakers geven presentaties en gaan met elkaar in discussie, onder leiding van debatleider Martijn de Greve. Doe inspiratie op van o.a. Rick Brink (‘minister van Gehandicaptenzaken’), Rita van Driel (voorzitter Alliantie Sporten en bewegen voor iedereen), prof. dr. Marco te Brömmelstroet (de ‘fietsprofessor’), Jorn Wemmenhove (urban change maker Humankind), Remko van den Dool (onderzoeker bij Mulier Instituut), Lieke Helmes (projectleider toegankelijk Zwolle), Kerstin Leidorf (VNG, projectteam Iedereen doet mee) & Guus Janssen (Advies Centrum Toegankelijkheid stichting Bartiméus). En draag in de interactieve sessie bij aan de inhoud van het nieuw te verschijnen inspiratiedocument Inclusieve Beweegvriendelijke Omgeving.

Doe nieuwe kennis op, volg de discussie en debatteer mee over vragen als:

  • Wat is een inclusieve beweegvriendelijke omgeving? En wat levert het op?
  • Welke doelgroepen lopen letterlijk of figuurlijk tegen hindernissen aan in de openbare ruimte?
  • Welke behoeften hebben verschillende doelgroepen in de wijk en hoe breng je dat samen? Of kunnen belangen ook tegengesteld aan elkaar zijn?
  • Wat is al vastgelegd in wetten, normen en beleid? Is dat genoeg?
  • Wat is op het gebied van inclusief sporten en bewegen al gebeurd vanuit het Nationaal Sportakkoord?
  • Hoe ontwerp je een inclusieve openbare ruimte? Zijn er tips en richtlijnen?
  • In welke gemeenten zijn al goede voorbeelden te vinden?

Voor wie is dit evenement interessant? 

Voor beleidsmedewerkers van gemeenten en provincies, ontwerpers, belangenbehartigers, onderzoekers en andere geïnteresseerden. Ben je 26 oktober niet in de gelegenheid om het Kenniscafe bij te wonen? Schrijf je dan toch in en ontvang later een terugkijklink.

Inschrijven voor het Kenniscafé 'Wie geven we de ruimte' >>

 

Deel dit artikel