Nieuws

Zuid-Afrika lanceert 24-uurs bewegingsrichtlijn

De meeste ouders moedigen hun kinderen aan om veel te bewegen, genoeg te slapen en niet te veel tijd achter schermen door te brengen. Het is belangrijk om hier al vanaf de geboorte bewust op te zijn. Maar wat is genoeg slaap, genoeg activiteit en een te veel tijd aan beeldschermen?

Hier hebben ze in Zuid-Afrika het antwoord op gevonden. Hier is onlangs een 24-uurs bewegingsrichtlijn geïntroduceerd voor kinderen vanaf de geboorte tot het vijfde levensjaar, schrijft Child in the City. In deze bewegingsrichtlijn is onder andere fysieke activiteit, zitgedrag, schermtijd en slaap meegenomen. De richtlijn is bedoeld om een geschikt traject uit te stippelen voor de groei, gezondheid en ontwikkeling van kinderen.

Inspiratie

Overigens is Zuid-Afrika niet het eerste land dat dergelijke richtlijnen invoert. Ook in Canada, Australië en het Verenigd Koninkrijk zijn al dergelijke richtlijnen van kracht. Wel is Zuid-Afrika het eerste lage- en middeninkomensland dat met deze richtlijnen op de proppen komt.

Betere algemene ontwikkeling

De richtlijnen houden rekening met de natuurlijke en instinctieve integratie van het gedrag gedurende 24 uur en zijn bedoeld om een meer samenhangende boodschap aan ouders te bieden. Onderzoek toont aan dat kinderen tot vijf jaar oud, die ondersteund worden in beweeg- en zitgedrag, gezonder en fitter zullen worden. Ook zal de motorische ontwikkeling van deze kinderen soepeler verlopen.

Spelen met leeftijdsgenoten

De richtlijnen bevelen aan dat kinderen tot hun vijfde levensjaar zouden moeten deelnemen aan een reeks op spel gebaseerde, gestructureerde activiteiten die geschikt zijn voor hun leeftijd en vaardigheden.


De richtlijnen buigen zich eveneens over schermtijd en zitgedrag. Zo doet de kwaliteit van wat er gedaan wordt, zoals zitten, er ook wel degelijk toe. Voor kinderen die jonger zijn dan twee jaar wordt schermtijd afgeraden. Zittingsactiviteiten die op schermen zijn gebaseerd, zouden beperkt moeten zijn bij kinderen tussen de twee en vijf jaar.

Veel slapen

Volgens de richtlijnen zouden baby’s tussen de 14 en 17 uur per dag moeten slapen. Bij kinderen van 1 en 2 jaar is dit aanzienlijk minder, namelijk tussen de 11 en 14 uur per dag. Kinderen van 3 tot 5 jaar oud zouden het beste tussen de 10 en 13 uur kunnen slapen.


Zitten wordt bij kinderen tot 2 jaar niet aanbevolen, bij kinderen tussen de 3 en 5 jaar wordt maximaal een uur per dag aangeraden. Kinderen tussen de 1 en 5 jaar moeten 3 uur per dag bewegen.

Deel dit artikel