'Buiten spelen is leuk, maar...'

vrijdag 23 december 2016
timer 4 min
Eelco Koppelaar gaat in deze editie van Kidspanel langs bij IKC Zeven Zeeën in Amsterdam. Een prestigieus nieuwbouwproject dat veel lof oogstte. Hoe zit het met het schoolplein? Eelco Koppelaar spreekt met zeven kinderen uit de leerlingenraad.

Twee grote trappartijen en een dakterras springen meteen in het oog als je het schoolterrein betreedt. Bijzondere elementen, maar de kinderen zijn er niet enthousiast over. “Boven mag je alleen zitten, praten of tekenen, net als op de trappen”, klinkt het. De trappen hebben daarom voor de kinderen geen grote toegevoegde waarden als je het hebt over spelen en bewegen. Het spelen speelt zich daardoor voornamelijk af op het plein beneden, dat ongeveer 20 bij 30 meter meet. Niet echt ruim voor een school met ongeveer 220 leerlingen. De kinderen uit de leerlingenraad vinden het dan ook ‘superdruk’ op het schoolplein, ondanks dat er in drie tijdvakken wordt gespeeld. 

 

In de pauzes zie je de kinderen veel door elkaar heen spelen. Met hoepelpakkertje rennen de kinderen over groot deel van het plein, dwars over het Kingveld (balspel) of tussen de kinderen door die met een bal spelen. Het duurt niet lang voordat er ruzietjes ontstaan. Het plein mist structuur en verschillende ruimtes voor spel. Daarom zijn er regels en buitenspeelbegeleiders. Het is niet vaak dat kinderen meer regels en begeleiding willen, maar op deze school wordt deze wens wel uitgesproken.

Weinig te bieden voor de onderbouw

De kinderen uit de leerlingenraad zijn goede, mondige vertegenwoordigers, die ook denken aan de kleuters op de school. De voorschool (0-4 jaar)heeft een eigen buitenruimte, maar de kleuters van de onderbouw maken gebruik van hetzelfde plein als de andere leerlingen. “Het klimrek is te hoog voor de kleuters en er is hier ook geen zandbak of iets dergelijks”, geeft de leerlingenraad aan. Het speeltoestel heeft inderdaad een oudere doelgroep waardoor het toestel niet helemaal aansluit bij de jongste gebruikers. Dat wil niet zeggen dat zij er niet spelen. Maar eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit plein voor de jongste doelgroep weinig te bieden heeft. 

 

Koprollen op het klimrek, verschillende vormen van pakkertje en balspellen zijn dingen die kinderen op het plein doen. Ook de losse spelmaterialen vinden grote aftrek bij de kinderen. Helemaal vreemd is dat niet met slechts één toestel en een paar pleinplakkers. De kinderen hebben weinig houvast en dan zijn losse spelmaterialen natuurlijk een welkome aanvulling.

 

De kinderen hebben volop wensen en ideeën over hoe het plein verbeterd kan worden. Bijvoorbeeld meer of andere toestellen. “Het klimrek neemt te veel ruimte in, liever heb ik een schommel of glijbaan”, aldus één van de kinderen. Er is ook behoefte aan een voetbal- of basketbalveld, maar daar is het plein waarschijnlijk te klein voor, zelfs voor een pannaveld is meer ruimte nodig.

Te klein om goed te kunnen spelen

De kinderen zouden ook graag een tafeltennistafel en meer groen op het plein willen, wensen die wel eenvoudig te realiseren zijn. Een tafeltennistafel neemt niet veel ruimte in beslag en zou mogelijk een plek kunnen krijgen op het dakterras. Door hier ook enkele plantenbakken te plaatsen word het dakterras ook een aangenamere plek om te verblijven en wordt dit voor de kinderen ook een aantrekkelijke speelruimte. 

 

Al met al blijkt dat het schoolplein eigenlijk te klein is om goed op te kunnen spelen. Het is soms zoeken naar de balans tussen de grootte van onderwijshuisvesting en de beschikbare buitenruimte voor de kinderen. In dit geval is er gezocht naar meer buitenruimte door te werken met een dakterras en twee grote trappartijen. Deze elementen zouden beter benut kunnen worden, ook al is het met rustig, toestelgebonden spel.

Tips van Eelco

1. Probeer het dakterras meer als speelruimte in te richten. Naast plantenbakken en een tafeltennistafel zijn er ook leveranciers die toestellen hebben die op een dakterras geïnstalleerd kunnen worden. Een duikelrek of schommelzwaai (mand) zou hier prima passen.

  

2. Met zitranden kan eenvoudig meer structuur worden geboden aan het plein. Bijvoorbeeld een rand tussen het klimtoestel en het Kingveld zodat deze twee elementen meer.

 

Ook meedoen met Kidspanel? Stuur dan een mail naar manon@acquirepublishing.nl

Auteur: Eelco Koppelaar

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

fffff
flash_onNieuws

De week van de rechtvaardige straat: de straat is voor iedereen

10 apr om 09:48 uur
Van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht voor om de…
Lees verder »
flash_onNieuws

Hoe krijg je kinderen tijdens de schooldag aan het bewegen?

9 apr om 09:09 uur

Hoewel er tijdens een schooldag voldoende mogelijkheden zijn om kinderen te laten bewegen, is het voor scholen…

Lees verder »
flash_onNieuws

Jantje Beton slaat alarm

3 apr om 13:08 uur

Jantje Beton is op 3 april jl. de campagne Het Buitenspeelalarm gestart. Ze wil hiermee een krachtig signaal…

Lees verder »
flash_onNieuws

Buitenspelen met 'oude troep' pedagogisch verantwoord

26 mrt om 09:06 uur

Een rommelspeeltuin: een speeltuin waar niet alleen speeltoestellen staan, maar ook 'oude troep' zoals tonnen…

Lees verder »
flash_onNieuws

Natuur voor elkaar organiseert online informatiebijeenkomst groene schoolpleinen

13 mrt om 08:55 uur

Basisscholen die bezig zijn met het vergroenen van hun schoolplein, of die dit juist al gedaan hebben maar nog…

Lees verder »
flash_onNieuws

Toolbox helpt gemeenten bij monitoren en evaluatie buitenspeelbeleid

16 feb om 12:34 uur

Om inzicht te krijgen in de voortgang van beleidsdoelstellingen is monitoring en evaluatie van dat beleid van…

Lees verder »
rrr
flash_onNieuws

Ondersteuningsaanbod voor gemeenten moet buiten spelen stimuleren

14 feb om 14:08 uur
De ambitie van het demissionaire kabinet is dat in 2024 75 procent van de Nederlanders voldoet aan de…
Lees verder »
gezonde leefomgeving
descriptionArtikel

Hoe kunnen vuistregels de gezonde leefomgeving bevorderen?

14 feb om 09:12 uur
Neem je deel aan het inrichten van de openbare ruimte en heb je interesse in het integreren van…
Lees verder »