Nieuws

De helft van de Nederlandse kinderen beweegt veel te weinig

In het Amsterdome zijn tijdens het kennis event Beweeg het Door 13 mei jl de cijfers van het tweede nationale beweegrapport voor kinderen en jongeren gepresenteerd. Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de Nederlandse kinderen veel te weinig beweegt.

Het rapport geeft op basis van de best beschikbare gegevens een evidence-informed beoordeling van indicatoren of het gebied van bewegen voor gezonde kinderen en jongeren en kinderen en jongeren met een chronische medische aandoening.

Beweegrichtlijnen

Het is een misvatting dat sporten voldoende is voor kinderen om aan de dagelijkse hoeveelheid lichaamsbeweging te komen. Sporten draagt weliswaar aanzienlijk bij aan de dagelijkse portie bewegen, is het niet voldoende om aan de beweegrichtlijnen te voldoen. Daar is meer voor nodig! Vooral in het actief spelen is een aanzienlijke daling te zien de afgelopen.


Uit het rapport blijkt dat de Nederlandse jeugd een voldoende scoort op het gebied van deelname aan sport en actief transport naar school. Maar de helft van de Nederlandse kinderen beweegt veel te weinig. jaren Vooral in het actief spelen is een aanzienlijke daling te zien de afgelopen. Onze infrastructurele faciliteiten om te bewegen is prima, daar ligt het niet aan. De grote vraag is hoe we de Nederlandse kinderen weg achter het scherm en weer actief aan het spelen krijgen.

Tijdbom onder de gezondheid van de toekomstige Nederlandse bevolking

“Onvoldoende bewegen en te veel zitten legt een enorme tijdbom onder de gezondheid van de toekomstige Nederlandse bevolking” aldus Dr Tim Takken, inspanningsfysioloog in het Wilhelmina Kinderziekenhuis en initiatiefnemer van de Nederlandse Physical Activity Report Card voor Kinderen en Jongeren.


“Te veel kinderen krijgen te weinig inspannende beweging. Dat is niet alleen slecht voor hart, vaten en conditie, maar onvoldoende bewegen heeft ook negatieve gevolgen voor leerprestaties, gezond gewicht en gedrag,” aldus Dr Takken.

Minimaal 1 uur bewegen

Alleen sporten is dus niet genoeg! Elke dag moet op het menu van alle kinderen en jongeren komen. De stekker uit het scherm dus! Over de Report Card In de Verenigde Staten en Canada bestaat al meer dan 10 jaar de traditie om jaarlijks een “schoolrapport” te maken van de landelijke prestaties van het beweeg- en sedentair gedrag van de jeugd. In 2012 is het initiatief genomen om dit wereld wijd te doen. Negenenveertig landen in de wereld hebben de handschoen opgepakt, inclusief Nederland. Dit project maakt een wereldwijde vergelijking tussen landen mogelijk en de deelnemende landen kunnen van elkaars successen leren.


De Nederlandse Physical Activity Report Card is te downloaden via www.activehealthykids.nl

Special sporten, bewegen en spelen in BuitenSpelen

In de komende editie van het vakblad BuitenSpelen, verschijningsdatum eind juni,  is een special opgenomen over sporten, bewegen en spelen door kinderen.

Deel dit artikel