Aan de slag met Nuso: “Ze nemen veel werk uit handen”

dinsdag 25 maart 2014
timer 4 min
Via NUSO werd de OG Heldringschool voor Zeer Moeilijk Lerenden aan de speeltuinvereniging Amsterdam Zuid gekoppeld. Dat blijkt een succes. Samen gaan zij eens per week aan de slag, waarbij de leerlingen de beroepskrachten veel werk uit handen nemen.

Waardering voor het werk

Op initiatief van de NUSO kwam de OG Heldringschool voor Zeer Moeilijk Lerenden acht jaar geleden naar buurt- en speeltuinvereniging Amsterdam-Zuid om leerlingen daar stage te laten lopen. In die tijd kwam de school één jaar niet vanwege tijdgebrek. Leerkracht Ruud Lek: "We zijn teruggekomen vanwege de goede sociale contacten met de speeltuin en de buurt en om leerlingen eens verder te laten kijken dan alleen school. Er is een band ontstaan met de speeltuin die we appreciëren. De leerlingen worden ook aangesproken door Corrie van Egdom, beroepskracht bij Amsterdam-Zuid. Ze leren zo van anderen iets accepteren en dat je wat voor de speeltuin betekent, er lol kunt hebben en het werk wordt gewaardeerd. Die waardering kan bestaan uit een compliment of een colaatje."

 

“Ze kunnen veel meer dan gedacht”

“Ik stond er positief tegenover, maar wist vanwege hun beperkingen niet wat ik er van moest verwachten”, zegt Corry van Egdom, beroepskracht bij buurt- en speeltuinvereniging Amsterdam Zuid, over de groep van de OG Heldringschool. Via de NUSO werd de school aan de speeltuin gekoppeld. Volgens Corry was de gedachte van wat ze met de leerlingen kon, binnen een maand verdwenen. “Ze kunnen veel meer dan ik had gedacht. De jongens nemen me veel werk uit handen. Op de dag dat ze er zijn hoef ik in ieder geval niets buiten te doen.” Ze regelt met Gerry, de andere beroepskracht, in wisselende dienst de dagelijkse gang van zaken bij de grote vereniging. Van het gebouw in de Amsterdamse Rivierenbuurt maken twintig clubs gebruik. Van judo tot tai chi chuan en van diverse dansgroepen tot de eettafel.

 

Werk verlicht door leerlingen

Corry en Gerrie moeten ervoor zorgen dat alles klaar staat voor die vele clubs. Maar ze zijn er ook voor het onderhoud van de speeltuin, kinderactiviteiten en de bar. “Alle voorkomende werkzaamheden”, zoals Corry aangeeft. De hoeveelheid werk wordt iedere vrijdag verlicht door de leerlingen van de Heldringschool die worden begeleid door leerkracht Ruud Lek, met wie de mensen bij de speeltuin goed contact zeggen te hebben. 


Meedoen in de maatschappij

Volgens Corry kan de groep zonder Ruud geen stage lopen bij de speeltuinvereniging. “Wij hadden aanvankelijk geen ervaring. Zo moet je bijvoorbeeld meer geduld met ze hebben en duidelijk zijn in wat wel en niet kan. Ik ben zelf nogal recht toe recht aan. Dan zeg ik ‘je moet dit of dat even doen’. Ruud laat me dan weten dat die benadering te direct is en niet werkt. Volgens hem moet ik zeggen ‘zou jij dit even willen aanpakken’. Het vereist een speciale manier. Ieder schooljaar komt er weer een andere groep jongens. Ik ben er trots op als ik hoor dat leerlingen die hier stage liepen nu in een plantsoenendienst werken. Dat ze bij ons ervaring opdeden, al is het voor een baan onder begeleiding. Maar het is goed dat ze zijn gestimuleerd om er achter te komen welk werk ze leuk vinden en dat ze meedoen in de maatschappij”, aldus Corry.

 

Hulp noodzakelijk

Bij de buurt- en speeltuinvereniging komen van september tot en met januari ook leerlingen van de Alphons Laudyschool voor zeer moeilijk lerenden. Sinds kort werkt er ook iemand vanuit Pantar, een sociaal werkverband. Die hulp is volgens Corry noodzakelijk nu het vergeleken met vroeger moeilijker is om vrijwilligers te werven. ”Door de crisis moeten beide ouders zorgen voor inkomen. Vrijwilligers voor klussen als onderhoud krijg je niet, omdat dit toch niet zulk aantrekkelijk werk is.” 

 

Wilt u meer lezen over de projecten van NUSO? Kijk dan op de site.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Aan de slag met Nuso: “Ze nemen veel werk uit handen”

De leerlingen helpen mee om de speeltuin schoon te houden

Meer artikelen met dit thema

fffff
flash_onNieuws

De week van de rechtvaardige straat: de straat is voor iedereen

10 apr om 09:48 uur
Van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht voor om de…
Lees verder »
flash_onNieuws

Hoe krijg je kinderen tijdens de schooldag aan het bewegen?

9 apr om 09:09 uur

Hoewel er tijdens een schooldag voldoende mogelijkheden zijn om kinderen te laten bewegen, is het voor scholen…

Lees verder »
flash_onNieuws

Jantje Beton slaat alarm

3 apr om 13:08 uur

Jantje Beton is op 3 april jl. de campagne Het Buitenspeelalarm gestart. Ze wil hiermee een krachtig signaal…

Lees verder »
flash_onNieuws

Buitenspelen met 'oude troep' pedagogisch verantwoord

26 mrt om 09:06 uur

Een rommelspeeltuin: een speeltuin waar niet alleen speeltoestellen staan, maar ook 'oude troep' zoals tonnen…

Lees verder »
flash_onNieuws

Natuur voor elkaar organiseert online informatiebijeenkomst groene schoolpleinen

13 mrt om 08:55 uur

Basisscholen die bezig zijn met het vergroenen van hun schoolplein, of die dit juist al gedaan hebben maar nog…

Lees verder »
rrr
flash_onNieuws

Ondersteuningsaanbod voor gemeenten moet buiten spelen stimuleren

14 feb om 14:08 uur
De ambitie van het demissionaire kabinet is dat in 2024 75 procent van de Nederlanders voldoet aan de…
Lees verder »
gezonde leefomgeving
descriptionArtikel

Hoe kunnen vuistregels de gezonde leefomgeving bevorderen?

14 feb om 09:12 uur
Neem je deel aan het inrichten van de openbare ruimte en heb je interesse in het integreren van…
Lees verder »
rrr
flash_onNieuws

Sport en preventie hoger op agenda in lokale sportakkoorden

7 feb om 11:00 uur
Bij de herijking van de lokale sportakkoorden is meer aandacht voor sport en preventie aangebracht. Ook de thema's…
Lees verder »