Bewoners Geldermalsen beheren speeltoestellen al +10 jaar

donderdag 26 juni 2014
timer 4 min
In het kader van het onderzoek naar aansprakelijkheid bij burgerinitiatieven in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken spraken Mark Verhijde en Maarten Bosman met Rogier Mulder, voorzitter van de speeltuinvereniging ‘t Speelbergje in Meteren, Geldermalsen. Want in Geldermalsen onderhouden bewoners al jaren de speeltoestellen in de openbare ruimte.

Speeltuinverenigingen

Al in 2003 besloot de gemeenteraad van Geldermalsen om het beheer en onderhoud van de speeltoestellen over te dragen aan de diverse bewonersgroepen in de wijken en dorpen. Concreet gaat het dan om de beheerbudgetten, niet om het geld dat nodig is voor de vervanging van de toestellen. De bewonersgroepen zijn toen omgevormd tot elf speeltuinverenigingen. Zij hebben als belangrijkste taak het in stand houden van veilige speelplekken en speeltoestellen voor hun kinderen. Bijzonder is dat het gaat om openbaar toegankelijke speelplekken, die niet anders zijn dan in andere gemeenten. Alleen in Geldermalsen wordt het werk gedaan door bewoners.

 

Omdat er geen vervangingsgeld voor de toestellen is, wordt een groot beroep gedaan op de creativiteit en het ondernemerschap van de vrijwilligersorganisaties om op termijn speeltoestellen en speelplekkentuinen te kunnen vernieuwen. Oftewel, extra inkomsten vinden door subsidies en sponsoren.

 

Taken bewoners

De vrijwilligers van de speeltuinverenigingen houden een wekelijkse visuele controle van hun toestellen; maandelijks is er een functionele (technische) inspectie. Jaarlijks wordt samen met een door de gemeente ingehuurd bedrijf een grote inspectie gehouden. Alle speeltuinverenigingen hebben een contract met de gemeente en krijgen een jaarlijks budget voor organisatie- en reparatiekosten. Het bestuur in Meteren bestaat uit acht mensen en een flinke groep vrijwilligers.

 

Aansprakelijkheid en het WAS

Als het gaat om verantwoordelijkheden en aansprakelijkheid is er voor de speeltuinverenigingen nogal wat onduidelijkheid. “Kijk”, zegt Mulder, “we voelen ons natuurlijk verantwoordelijk voor de veiligheid van onze kinderen als zij aan het spelen zijn. De toestellen onderhouden we zelf, we weten precies hoe de technische staat is van de schommel of het klimrek. En hoewel we aangesloten zijn bij de vrijwilligersverzekering van de gemeente, vraag ik mij af of de bewoners ook aansprakelijk zijn voor schade bij ongelukken rond hun speeltoestellen? Of blijft de gemeente Geldermalsen als grondeigenaar toch altijd risico-aansprakelijk?”

 

Geen gemakkelijke vraag voor de gemeente, zo merkten de bewoners. Reden voor Mulder om hier de zaken beter te gaan regelen. Bijvoorbeeld wat betreft het systematisch online vastleggen van de inspecties en controles door de speeltuinverenigingen, met behulp van het Repcon-systeem. Want, zo vindt Mulder, in feite voeren de speeltuinverenigingen een deel van het Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen (WAS) uit en het zou zo maar kunnen dat de bewoners in gebreke gesteld worden, als zij hun beheertaken niet goed uitvoeren.

 

Maar welke rol heeft de gemeente Geldermalsen dan nog wat betreft de publiek toegankelijke speelplekken? Sinds 2003 is de actieve bemoeienis van de gemeente afgenomen, wat volgens Mulder ook een behoorlijke gemeentelijke bezuiniging heeft opgeleverd, in formatieplaatsen en in budgetten. Hij geeft aan dat de huidige jaarlijkse beheerbudgetten stapsgewijs afgebouwd worden.

 

Op zoek naar geld

Voor de speeltuinverenigingen zelf betekent het dat zij sinds 2003 naarstig op zoek naar aanvullende financiële middelen, in de vorm van subsidies zoals Oranjefonds maar vooral naar manieren om sponsoren en schenkingen aan te trekken. Iedere speeltuinvereniging doet dat op zijn eigen manier. Speeltuin Meteren richt zich vooral op het lokale bedrijfsleven en organiseert activiteiten om geld op te halen bij omwonenden. De speeltuinvereniging in het Middengebied van Geldermalsen, die net een groot speelterrein heeft aangelegd met nieuwe toestellen, werkt nauw samen met het lokale bedrijfsleven.

 

Segregatie

Tegelijkertijd constateert Mulder dat dergelijke verschillen in mogelijkheden van de speeltuinverenigingen ook een soort segregatie tussen de wijken en kernen van Geldermalsen betekent. Niet alleen het aantal speeltoestellen per gebied kan verschillen, ook de kwaliteit en de mogelijkheden per toestel, want dat is nu afhankelijk van de vraag hoeveel geld de bewoners kunnen regelen of opbrengen. Het is in Geldermalsen niet meer zo dat ieder kind dezelfde speelmogelijkheden heeft.

 

Rogier Mulder

Rogier Mulder heeft ruime ervaring met het werk in de openbare ruimte. In Tilburg is hij teamleider Beheer en Onderhoud geweest, waar ook de 2700 speeltoestellen onder vallen. Samen met de gemeente Eindhoven, Helmond, Den Bosch en het CROW heeft hij aan de basis gestaan van de beeldbestekken. Daarna heeft hij voor Arcadis gewerkt als projectleider / adviseur Beheer OR en als accountmanager bij YUCAT, dat software maakt voor gemeenten, ondermeer voor processen rond het keuren van de buitenruimte en de digitale verwerking ervan. Een toepassing (App) als BuitenBeter is daar een voorbeeld van.

 

Goede zaak of volstrekt onverantwoord?

Over dit artikel is een discussie gaande op LinkedIn. Laat weten wat u vindt!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Toolbox helpt gemeenten bij monitoren en evaluatie buitenspeelbeleid

16 feb om 12:34 uur

Om inzicht te krijgen in de voortgang van beleidsdoelstellingen is monitoring en evaluatie van dat beleid van…

Lees verder »
rrr
flash_onNieuws

Ondersteuningsaanbod voor gemeenten moet buiten spelen stimuleren

14 feb om 14:08 uur
De ambitie van het demissionaire kabinet is dat in 2024 75 procent van de Nederlanders voldoet aan de…
Lees verder »
gezonde leefomgeving
descriptionArtikel

Hoe kunnen vuistregels de gezonde leefomgeving bevorderen?

14 feb om 09:12 uur
Neem je deel aan het inrichten van de openbare ruimte en heb je interesse in het integreren van…
Lees verder »
444
descriptionArtikel

Hoe bevorder je inclusief samen spelen?

12 feb om 11:32 uur
Hoe zorg je ervoor dat kinderen met en zonder beperking meer samen spelen en hoe bevorder je daarbij dat de…
Lees verder »
rrr
flash_onNieuws

Sport en preventie hoger op agenda in lokale sportakkoorden

7 feb om 11:00 uur
Bij de herijking van de lokale sportakkoorden is meer aandacht voor sport en preventie aangebracht. Ook de thema's…
Lees verder »
flash_onNieuws

Advies NLsportraad: 'Maak dagelijks bewegen vanzelfsprekend'

2 feb om 09:25 uur
De Nederlandse Sportraad adviseert om bewegen integraal op te nemen in het dagelijks leven. Zowel op scholen,…
Lees verder »
rrr
descriptionArtikel

iGym Outdoor: innovatief, intuïtief en inclusief trainen

1 feb om 09:00 uur
iGym Outdoor is een serie recreatieve fitnesstoestellen voor training in de buitenlucht, voor elke leeftijdsgroep…
Lees verder »
rrrrrrrrrrrrr
descriptionArtikel

Onvoldoende steun Tweede Kamer aan IVN

30 jan om 16:05 uur
Ondanks de inzet van een groot aantal partijen heeft de Tweede Kamer besloten geen prioriteit te geven aan het…
Lees verder »