Wat speelt er in Midden-Delfland?

maandag 26 december 2016
timer 4 min
De Cittaslow hoofdstad van Nederland, gemeente Midden-Delfland, ligt in het groene veenweidegebied tussen de steden Den Haag en Rotterdam. Op 25 oktober 2016 stemde de gemeenteraad van Midden-Delfland unaniem in met een nieuw speelplaatsenbeleid.

Het nieuwe beleid zet een ontwikkeling in gang. De totale speelruimte neemt niet af. Het aanbod van speeltoestellen wordt beter afgestemd op de gebruikers.

Wat was de aanleiding om nieuw speelbeleid te ontwikkelen voor Midden-Delfland?

De vorige nota spelen dateerde uit 2005. Jan de Ronde van de afdeling Openbare Werken maakte deze nota één jaar na het ontstaan van deze fusiegemeente. Het plan zorgde voor een gemeentebrede visie op het gebied van spelen. De gemeente maakte een flinke inhaalslag op het gebied van beheer een onderhoud. Na 12 jaar is de staat van alle speelplekken op een goed niveau. Nu kiest de gemeente voor een nieuw beleidsplan.

Hoe verliep het proces van begin tot oplevering speelbeleid?

De gemeente Midden-Delfland is een relatief kleine gemeente. Functies van medewerkers zijn hierdoor vaak breed. Michael Moerman is verantwoordelijk voor het beleid en werkvoorbereiding van de vakgebieden groen, ecologie, water en sinds 2010 ook voor spelen. Door deze veelheid aan taken is het prettig om een gedegen advies te krijgen bij het maken van een nieuw beleidsplan. Dit advies kreeg de gemeente van bureau Speelplan. Arie Stobbe, stedenbouwkundige en projectleider bij Speelplan nam deze opdracht aan.

 

Speelplan werkt eigenlijk als een soort kleermaker. Ze hebben het patroon van het pak al klaar liggen, nemen de juiste maten op en maken vervolgens een maatpak. Speelplan heeft een eigen min of meer standaard werkwijze. Dit wil niet zeggen dat er geen maatwerk wordt geleverd. Midden-Delfland heeft specifieke wensen op het gebied van duurzaamheid en natuurlijk spelen.

 

Eerst zijn alle speelplekken geïnventariseerd. Voor alle toestellen is de restlevensduur en de vervangingswaarde bepaald. Al deze gegevens leidden tot een investeringsplan voor de toekomst. Samen met bureau Koac NPC zijn deze gegevens in het gemeentelijke beheerssysteem ingevoerd: Gisib. Gisib combineert de informatie over de speelvoorzieningen met alle andere geo-informatie  van de afdeling openbare ruimte. Naast de technische inventarisatie van de speeltoestellen bekeek Speelplan ook het huidige aanbod van informele speelplekken.

Wat willen de inwoners?

Gemeente Midden-Delfland hecht veel waarde aan burgerparticipatie. Daarom breidde ze haar aanpak uit met een participatietraject.  Om de vraag naar speelruimte in beeld te krijgen is onder de inwoners van Midden-Delfland een enquête gehouden. Kinderen en volwassenen konden online aparte enquêtes invullen. Uiteraard is de mening van kinderen extra belangrijk bij een onderwerp als spelen. Daarom zijn in elke wijk wandelingen gehouden waarbij scholieren van alle tien de basisscholen in de gemeente werden betrokken. Hierdoor ontstond een goed beeld van de wensen van de inwoners en van de kijk van kinderen op het spelen in Midden-Delfland.

 

De gemeente en Speelplan bespraken de resultaten van de inventarisatie. Samen formuleerden zij uitgangspunten voor het nieuwe beleid, wat vertaald werd in een ontwikkelingsstrategie voor de drie dorpskernen van Midden-Delfland.

Wat waren de kernwaarden/speerpunten die de gemeente in het speelbeleid wilde terugzien?

Het nieuwe beleid zorgt dat Midden-Delfland een goede en veilige speelruimte biedt voor alle kinderen in de gemeente. Daarnaast komt er nadrukkelijk meer ruimte voor informeel spelen. Kinderen zien de hele openbare ruimte als speelruimte. Als een gemeente dat goed inziet en begrijpt biedt dat kansen. Niet alleen de speelplekken, maar de totale speelruimte verbetert hierdoor.

 

Daarnaast is natuurlijk spelen een belangrijke peiler. De komende jaren komt hier meer ruimte voor.

Hoe verhoudt het speelbeleid van Midden-Delfland zich tot dat van andere gemeenten?

Zoals iedere gemeente heeft Midden-Delfland haar eigen kenmerken en kernwaarden. Cittaslow is hier een belangrijk voorbeeld van. Cittaslow is het internationale keurmerk voor gemeenten die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit tot de top behoren. De gemeente past daarom duurzame materialen toe en probeert kinderen meer in aanraking te laten komen met de natuur.

 

Aan de andere kant zijn de uitdagingen in Midden-Delfland niet uniek. De aanpak en basis van het beleid zal daarom overeen komen met andere gemeenten. De uitwerking is echter specifiek voor Midden-Delfland.

Welke concrete voorbeelden kunt u noemen die het gevolg zijn van het nieuwe speelbeleid?

Het nieuwe beleid zorgt ervoor dat er een betere spreiding komt in het aanbod van speelplekken. Bij speelplekken wordt meer ingezet op de leeftijdsgroep van 5 tot 9 jaar. Deze groep maakt immers het meeste gebruik van speeltoestellen. Belangrijke speelplekken worden groter gemaakt en krijgen een bredere doelgroep.

 

Daarnaast komen er meer uitdagende sport- en speelplekken voor jongeren. De ontwikkeling met meer natuurlijk spelen krijgt al snel een eerste uitwerking. In Schipluiden komt in 2017 een natuurspeeltuin aan de rand van het dorp. De gemeente is inmiddels gestart met de voorbereidingen. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

fffff
flash_onNieuws

De week van de rechtvaardige straat: de straat is voor iedereen

10 apr om 09:48 uur
Van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht voor om de…
Lees verder »
flash_onNieuws

Hoe krijg je kinderen tijdens de schooldag aan het bewegen?

9 apr om 09:09 uur

Hoewel er tijdens een schooldag voldoende mogelijkheden zijn om kinderen te laten bewegen, is het voor scholen…

Lees verder »
flash_onNieuws

Jantje Beton slaat alarm

3 apr om 13:08 uur

Jantje Beton is op 3 april jl. de campagne Het Buitenspeelalarm gestart. Ze wil hiermee een krachtig signaal…

Lees verder »
flash_onNieuws

Buitenspelen met 'oude troep' pedagogisch verantwoord

26 mrt om 09:06 uur

Een rommelspeeltuin: een speeltuin waar niet alleen speeltoestellen staan, maar ook 'oude troep' zoals tonnen…

Lees verder »
flash_onNieuws

Natuur voor elkaar organiseert online informatiebijeenkomst groene schoolpleinen

13 mrt om 08:55 uur

Basisscholen die bezig zijn met het vergroenen van hun schoolplein, of die dit juist al gedaan hebben maar nog…

Lees verder »
flash_onNieuws

Toolbox helpt gemeenten bij monitoren en evaluatie buitenspeelbeleid

16 feb om 12:34 uur

Om inzicht te krijgen in de voortgang van beleidsdoelstellingen is monitoring en evaluatie van dat beleid van…

Lees verder »
rrr
flash_onNieuws

Ondersteuningsaanbod voor gemeenten moet buiten spelen stimuleren

14 feb om 14:08 uur
De ambitie van het demissionaire kabinet is dat in 2024 75 procent van de Nederlanders voldoet aan de…
Lees verder »
gezonde leefomgeving
descriptionArtikel

Hoe kunnen vuistregels de gezonde leefomgeving bevorderen?

14 feb om 09:12 uur
Neem je deel aan het inrichten van de openbare ruimte en heb je interesse in het integreren van…
Lees verder »